Clicky

 
Transport Online - Twee verdachten van bankhelpdeskfraude maken ruim 20.000 euro buit

Twee verdachten van bankhelpdeskfraude maken ruim 20.000 euro buit

Twee verdachten van bankhelpdeskfraude maken ruim 20.000 euro buit
18-01-2022 11:33 | Misdaad | auteur Redactie

AMSTERDAM - De politie heeft maandag twee mannen aangehouden op verdenking van bankhelpdeskfraude waarbij iemand aan de deur van een potentieel slachtoffer kwam om het programma Anydesk te installeren. Vermoedelijk hebben de verdachten geprobeerd tientallen mensen op te lichten. Bij minstens zeven mensen is er ook daadwerkelijk geld buit gemaakt, meldt de politie dinsdag.

Anydesk is een programma waarmee je de inhoud van je beeldscherm kan delen met iemand anders en deze persoon dus ziet wat je doet. Ook kun je via Anydesk iemand anders je computer laten besturen. Een vergelijkbaar programma is bijvoorbeeld Teamviewer. Met deze programma’s zelf is niks mis en echte helpdesken gebruiken het bijvoorbeeld binnen een bedrijf met collega’s onderling. 

Digitaal rechercheur Toon Cardinaal: "We horen soms letterlijk terug van daders van bankhelpdeskfraude dat het erg lang kan duren om geld los te peuteren van slachtoffers. Daarom zijn deze criminelen ook steeds op zoek naar nieuwe manieren van online oplichting. Het gebruik van programma’s als Anydesk of Teamviewer zien we al langer: een zogenoemde bankmedewerker vraagt het slachtoffer over de telefoon om dit te installeren. Maar in dit geval kwam er zelfs een verdachte aan de deur om Anydesk te installeren en zo nog sneller toegang te hebben tot iemands computer en internetbankieren.”

Maandag heeft de politie twee mannen op heterdaad aangehouden in een auto in Amsterdam. De verdachten wonen in Amsterdam en zijn 22 en 24 jaar. Zij zitten inmiddels niet meer vast, maar blijven verdachten in de zaak. Het politieonderzoek van de Eenheid Midden-Nederland loopt nog steeds. De aangetroffen telefoons en laptops zijn in beslag genomen en zullen verder worden onderzocht, aldus de politie.

In het onderzoek zijn tot nu toe zeven slachtoffers. De verdachten hebben in totaal meer dan 20.000 euro buit gemaakt. Verwacht wordt dat er nog meer slachtoffers zijn en dat het schadebedrag veel groter is.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,373
Diesel2,102

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden