Clicky

 
Transport Online - Huren in vrije sector wordt volgens Pararius in rap tempo duurder

Huren in vrije sector wordt volgens Pararius in rap tempo duurder

Huren in vrije sector wordt volgens Pararius in rap tempo duurder
18-01-2022 11:25 | Financieel | auteur ANP

AMSTERDAM - Het is in zeker elf jaar niet zo duur geweest om een woning in de vrije sector te huren als de afgelopen maanden. Dat meldt woningplatform Pararius op basis van het huurwoningenaanbod op de eigen site, waar sinds 2010 cijfers worden bijgehouden. De gemiddelde huurprijs per vierkante meter was afgelopen kwartaal 17 euro. Dat is een stijging van ruim 5 procent op jaarbasis.

En dat betekent de grootste stijging in ruim drie jaar tijd. De huurprijzen in de vrije sector daalden tot voor kort vanwege de uitbraak van de coronacrisis. Die daling kwam vorig jaar ten einde. In het derde kwartaal stegen de prijzen met 2,5 procent.

In alle provincies was afgelopen kwartaal sprake van oplopende huurprijzen. Drenthe, Friesland en Overijssel hoorden bij de koplopers. Amsterdam is nog steeds de duurste stad om iets te huren. Daar kost een woonruimte maandelijks gemiddeld 22,45 euro per vierkante meter. Van de grote steden zijn ook in Utrecht de kosten relatief hoog.

Lockdown

Pararius-directeur Jasper de Groot durft niet te zeggen of huren in de vrije sector ook de komende tijd duurder gaat worden. De lockdown die nu geldt zou volgens hem weer kunnen leiden tot dalende prijzen. Eerder daalden de vraag naar en de huurprijs van huurwoningen onder meer vanwege het wegblijven van expats en toeristen door de coronacrisis, aldus het woningplatform.

Volgens de Woonbond is het de hoogste tijd om de "exorbitante prijzen" in de vrije sector aan te pakken. "De nieuwe minister van Volkshuisvesting moet hier zo snel mogelijk werk van maken om huurders in de vrije markt te beschermen tegen woekerprijzen", aldus Woonbond-directeur Zeno Winkels. Hij zou graag zien dat ook in de vrije huur een puntensysteem gaat gelden waarop de maximale huurprijs wordt gebaseerd, zoals ook geldt voor woningen met een huur tot 763,47 euro per maand. "Nu betalen huurders hier prijzen die compleet los staan van de kwaliteit", aldus Zeno.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,373
Diesel2,102

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden