Clicky

 
Transport Online - Burgemeester van Amsterdam gedoogt opening horeca en cultuur niet

Burgemeester van Amsterdam gedoogt opening horeca en cultuur niet

Burgemeester van Amsterdam gedoogt opening horeca en cultuur niet
14-01-2022 15:15 | Coronavirus | auteur ANP

DEN HAAG - De burgemeesters van de vier grote steden zijn niet van plan om de illegale opening van horecazaken en culturele instellingen zaterdag oogluikend toe te staan. Ook het onbeperkt openen van winkels wordt niet toegestaan, omdat het op grond van de geldende coronaregels verboden is.

De burgemeesters van Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht volgen daarmee de afspraken die donderdag zijn gemaakt in het Veiligheidsberaad. Daar besloten de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio dat naleven van de coronaregels het uitgangspunt blijft, ondanks veel begrip voor de benarde positie van ondernemers.

"Er is geen sprake van gedoogbeleid", laat de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema via een woordvoerder weten. "De veiligheid van ieders gezondheid is van groot belang. We verwachten dat ondernemers zich aan de regels houden en zullen dat ook in de gaten houden."

Excessen

Ook in Den Haag wordt er zaterdag gehandhaafd, laat een woordvoerder van burgemeester Jan van Zanen weten. "Dit weekend is net zoals anders. We werken steekproefsgewijs en meldingsgericht, op basis van excessen."

Rotterdam "gaat er vanuit dat iedereen zich ook zaterdag aan de regels houdt", aldus een woordvoerder van burgemeester Ahmed Aboutaleb. Hij zegt dat er zaterdag "niets verandert aan de wijze waarop wij handhaven". "We gaan niet gedogen."

Boete

Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht vindt eveneens dat de coronaregels gehandhaafd moeten worden zolang ze gelden. Dat betekent dat ondernemers die hun zaak zaterdag openen daarop eerst worden aangesproken. Daarna volgt een waarschuwing. Als dat niet helpt, kan er een boete worden opgelegd en in het uiterste geval wordt een zaak gesloten. "Bij excessen kunnen die stappen elkaar heel snel opvolgen", waarschuwt de Utrechtse burgemeester.

Ondernemers in het hele land willen zaterdag demonstratief hun deuren openen, omdat ze het lockdownbeleid niet langer kunnen bolwerken. Een groot aantal burgemeesters in het land heeft deze week laten weten dat er een oogje wordt dichtgeknepen, omdat het om een demonstratieve actie gaat. Voorwaarde is dat ondernemers zorgen voor een verantwoorde en veilige opening. En na zaterdag moet het weer afgelopen zijn met de illegale heropeningen als het kabinet daar nog geen toestemming voor heeft gegeven.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,179
Diesel2,059

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats