Clicky

 
Transport Online - HHI en Daewoo mogen niet fuseren van Europese Commissie

HHI en Daewoo mogen niet fuseren van Europese Commissie

HHI en Daewoo mogen niet fuseren van Europese Commissie
13-01-2022 14:11 | Algemeen | auteur ANP

BRUSSEL - De Europese Commissie verbiedt een grote fusie tussen Zuid-Koreaanse scheepsbouwers. Hyundai Heavy Industries wilde Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering kopen, maar volgens het dagelijks bestuur van de Europese Unie blijft daardoor te weinig keuze over tussen fabrikanten van grote tankers voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng). Daarmee is het gevaar van een monopoliepositie op deze markt te groot, meldde eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededingingsbeleid).

Een te grote marktmacht van het fusiebedrijf zou hebben geleid tot hogere prijzen voor grote lng-tankers, vreest Vestager. Dat is nadelig voor de Europese Unie. Vloeibaar gemaakt aardgas is voor de lidstaten namelijk onmisbaar om voldoende verschillende energiebronnen te hebben en grote lng-tankers zijn essentieel voor de toevoer. Uiteindelijk had de fusie dus ook voor hogere gasrekeningen kunnen zorgen.

Volgens de Europese Commissie hebben de scheepsbouwers, die tot de grootste ter wereld behoren, geen voorstellen gedaan die de vrees voor een monopoliepositie op de lng-markt wegnamen. Dit terwijl ze samen een marktaandeel van meer dan 60 procent hebben. Daarom sprak de Europese mededingingsautoriteit zijn eerste veto over een grote fusie uit sinds de blokkade van een staalfusie van divisies van Tata Steel en Thyssenkrupp in 2019.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,938
Diesel1,755

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions