Clicky

 
Transport Online - Kremlin: Amerikaanse sancties tegen Poetin overschrijden grens

Kremlin: Amerikaanse sancties tegen Poetin overschrijden grens

Kremlin: Amerikaanse sancties tegen Poetin overschrijden grens
13-01-2022 11:56 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR/AFP

MOSKOU - Het Kremlin vindt dat het opleggen van Amerikaanse sancties aan president Vladimir Poetin "een grens overschrijdt". Democratische leden van de Amerikaanse Senaat hebben voorgesteld belangrijke overheidsfunctionarissen als Poetin zwaar te straffen als Rusland Oekraïne binnenvalt.

"Het uitvaardigen van sancties tegen een staatshoofd staat gelijk aan het verbreken van de betrekkingen", aldus Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov. Hij heeft ook gezegd dat het woensdag gepresenteerde voorstel lijkt op een poging om Moskou onder druk te zetten.

De Verenigde Staten maken zich zorgen over de Russische troepen bij de grens met Oekraïne. Er wordt gevreesd voor een inval, iets waar volgens Rusland geen plannen voor zijn. De Russen eisen veiligheidsgaranties die essentieel zouden zijn voor het de-escaleren van de situatie. Het gaat onder meer om de terugtrekking van NAVO-troepen uit Oost-Europa en de belofte dat Oekraïne nooit deel zal uitmaken van het militaire samenwerkingsverband.

Overleg

Rusland voerde afgelopen week vanwege de opgelopen spanningen overleg met de VS en daarna ook met de NAVO. Die waren volgens Peskov geen succes. De gesprekken leverden geen doorbraak op, maar de VS en NAVO zeiden wel bereid te zijn over onder meer wapenbeheersing te praten. De dreiging van Amerikaanse sancties draagt niet bij "aan een constructieve sfeer bij de onderhandelingen", meent Peskov.

Volgens de Russische buitenlandminister Sergej Lavrov waren de VS en de NAVO bij de gesprekken niet bereid tot het sluiten van compromissen. Het vooruitzicht op nieuwe onderhandelingen zal afhankelijk zijn van hoe zij nu verder op de eisen reageren, zei hij tegen Russische persbureaus. Zijn viceminister Sergej Rjabkov zei geen redenen te zien om de komende dagen weer samen te komen. De partijen zouden namelijk weer dezelfde discussies gaan voeren.

Lavrov noemde verder de dreiging van nieuwe sancties van de Verenigde Staten "arrogant en absurd". De minister heeft daarnaast laten weten dat Moskou op nieuwe sancties zal reageren.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,938
Diesel1,912

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden