Clicky

 
Transport Online - Niet handhaven bij openen winkels is volgens branche fantastisch

Niet handhaven bij openen winkels is volgens branche fantastisch

Niet handhaven bij openen winkels is volgens branche fantastisch
12-01-2022 19:37 | Binnenland | auteur ANP

ZEIST - Winkelbranchevereniging INretail noemt het "fantastisch" dat de Achterhoekse gemeente Oude IJsselstreek zaterdag niet gaat handhaven als winkels daar opengaan. Het geeft aan dat Nederland klaar is met de lockdown, aldus een woordvoerder. Volgens hem is er steeds meer begrip en draagvlak dat de samenleving weer wat meer open moet.

"Dit onderstreept wat in het hele land gaande is. Dit moeten veel meer burgemeesters doen. Niet om burgerlijk ongehoorzaam te zijn, maar om te laten zien dat we weer naar de oude situatie toe moeten." De vereniging roept al langer dat winkels veilig open kunnen en hoopt dat dat vanaf zaterdag van het kabinet weer mag.

Maar mocht de lockdown vrijdag bij het beslismoment verlengd worden en niet-essentiële winkels gesloten blijven, roept INretail ondernemers niet op alsnog hun zaak te openen. "Maar we begrijpen het wel." De afgelopen weken zag de vereniging dat in verschillende plaatsen al gebeuren. "En ons beeld is ook dat lang niet alle gemeenten en boa’s goed handhaven."

Dat juist nu een burgemeester zegt niet te gaan ingrijpen als winkeliers regels overtreden, is volgens de woordvoerder een belangrijk teken. "Burgemeesters staan midden in de lokale samenleving. Zij weten wat mensen daar echt willen."

Ook de Raad Nederlandse Detailhandel, die spreekt namens grotere winkelketens als IKEA en Action, voelt zich door de plannen van de burgemeester gesterkt in het gevoel dat winkelen weer veilig moet kunnen. "Dat constateren we nu met elkaar en die beweging groeit", aldus directeur Eus Peters. "Dat juich ik toe." Of het ook reden is om op eigen houtje open te gaan, mocht het kabinet de winkels toch dichthouden, kan Peters niet aangeven. "Die afweging is aan ondernemers zelf. Dat is makkelijk roepen vanaf de zijlijn."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,355
Diesel2,068

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 23 mei t/m zondag 29 mei

Alle Rijverboden