Clicky

 
Transport Online - Nieuwsfoto van het jaar voor Bart Maat met 'functie elders'-foto

Nieuwsfoto van het jaar voor Bart Maat met 'functie elders'-foto

Nieuwsfoto van het jaar voor Bart Maat met 'functie elders'-foto
11-01-2022 16:59 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Freelancefotograaf Bart Maat heeft de ANP Nieuwsfoto van het jaar 2021 gewonnen. Hij kreeg de prijs voor de foto van de leesbare aantekeningen van oud-verkenner Kajsa Ollongren. De winnaar werd dinsdag bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking in Beeld en Geluid Den Haag, die via een livestream te volgen was.

Op de foto staat Ollongren, die na een positieve coronatest snel het Binnenhof moest verlaten. Op een stapel documenten die ze in haar handen heeft, is de tekst "Omtzigt functie elders" te lezen, die sloeg op toen nog CDA-politicus Pieter Omtzigt. De foto zorgde voor een flinke vertraging in het formatieproces en voor een deuk in het vertrouwen dat veel burgers en Kamerleden in het kabinet hadden. De foto werd door EenVandaag ook verkozen tot het politieke moment van 2021.

"Wat ik vooral realiseerde dit jaar is dat fotojournalistiek wel echt een verschil kan maken", zegt Maat na het in ontvangst nemen van zijn prijs. "Dat het een impact heeft wat we doen, dat vind ik mooi om te zien."

De jury van de ANP Nieuwsfoto bestond dit jaar uit Leo Blom (freelance beeldadviseur), Dick Möller (De Telegraaf) en fotojournalist Angeliek de Jonge. De foto van Bart Maat werd uit zo'n 150 geselecteerde nieuwsfoto's van het ANP en Hollands Hoogte gekozen. Blom noemt de foto "een treffend voorbeeld van het juiste moment en veroorzaakte een politieke crisis die de formatie maanden vertraagde". Andere genomineerden waren fotografen Ramon van Flymen, Koen van Weel, Robin van Lonkhuijsen en Remko de Waal.

Ook de ANP Nieuwsfoto van het jaar Publieksprijs ging naar Bart Maat voor zijn Ollongren-foto. Mensen konden tot aan de uitreiking stemmen. Met de meeste stemmen was de foto van Maat ook de favoriet van het publiek.

De winnaar van de ANP Nieuwsfoto van het jaar en de Publieksprijs ontving een geldprijs.

De ANP Nieuwsfoto van het jaar wordt sinds vier jaar uitgereikt. Vorig jaar won fotograaf Remko de Waal met zijn foto van de burgemeester van Tilburg, Theo Weterings. Op de foto brengt hij ouderen die door het coronavirus minder mensen mogen ontvangen een bloemetje. Hij staat daarbij op een keukentrap en reikt naar een balkon. Voorheen heette de prijs de Jos van Leeuwen Fotoprijs, vernoemd naar de Nederlandse persfotograaf.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,460
Diesel2,298

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 27 juni t/m zondag 3 juli

Alle Rijverboden