Clicky

 
Transport Online - Tbs voor man die uit het niets 16-jarig meisje neerstak in Montfoort

Tbs voor man die uit het niets 16-jarig meisje neerstak in Montfoort

Tbs voor man die uit het niets 16-jarig meisje neerstak in Montfoort
11-01-2022 15:11 | Misdaad | auteur Redactie

UTRECHT - Een 36-jarige man die een jaar geleden in Montfoort een meisje op straat neerstak en drie anderen bedreigde is veroordeeld tot tbs met voorwaarden. De man, gedreven door een psychotische stoornis, rende de bewuste nacht op straat en stak een langsfietsend meisje meerder keren in haar rug. De rechtbank Midden-Nederland legt de man geen straf op maar oordeelt wel dat de man behandeld moet worden aan zijn stoornis.

Op 10 januari vorig jaar fietst een toen 16-jarig meisje met haar vriendin door Montfoort. Op de Parklaan zien zij een man met een mes in zijn hand staan. Deze man rent op de meisjes af en steekt het 16-jarige slachtoffer vier keer in haar rug. Daarna rent hij achter haar vriendin aan die hard wegfietst. Tegen twee omstanders schreeuwt ze dat ze 112 moeten bellen. Als de man langs de twee getuigen loopt, bedreigt hij hen ook waarop zij wegrennen. De man heeft hen nog een tijdje achtervolgd.

Het 16-jarige slachtoffer lag hevig bloedend op de grond en verklaarde dat ze dacht dat ze zou overlijden. Zij heeft ernstig letsel opgelopen en is levensbedreigend gewond, waaronder een dubbele klaplong, forse bloedingen, botbreuken en een scheur in haar middenrif. Haar vriendin was niet alleen getuige van de steekpartij, zij werd zelf ook bedreigd door de man en moest haar daarom in hulpeloze toestand achterlaten op straat. Nog diezelfde nacht wordt de man gearresteerd.

De steekpartij moet juridisch worden gekwalificeerd als een poging doodslag. De man bekende ook het meisje te hebben gestoken. In zijn verhoren verklaarde hij dat hij is getraumatiseerd door de gebeurtenissen in zijn moederland. Hij heeft last van herbelevingen en nachtmerries over oorlogshandelingen en martelingen die hij heeft ondergaan. Met name de pijnlijke herinneringen aan de oorlogshandelingen in Sudan dringen zich regelmatig aan hem op.

In het afgelopen jaar is de man onderzocht door verschillende deskundigen. Zij concluderen dat  sprake is van een psychotische stoornis waarvan het ontstaan hem niet kan worden verweten. Hoewel hij schuldig is aan de poging doodslag is hij door die stoornis niet strafbaar. Een, in dit geval, gevangenisstraf opleggen kan dus niet. Wel kan de rechtbank bepalen dat de man moet worden behandeld. De deskundigen adviseren om de man tbs met voorwaarden op te leggen. De rechtbank neemt dat advies over. Deze maatregel houdt onder andere in dat hij wordt opgenomen in een gespecialiseerde kliniek en biedt voldoende waarborgen om de kans op recidive te verminderen. Hij heeft probleembesef en –inzicht, komt behandelafspraken na en neemt trouw zijn medicatie in.

Daarnaast moet hij zich aan voorwaarden houden, zoals een behandelverplichting, contactverbod met de slachtoffers en meewerken aan reclasseringstoezicht. Ook moet hij de slachtoffers een schadevergoeding betalen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,355
Diesel2,068

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 23 mei t/m zondag 29 mei

Alle Rijverboden