Clicky

 
Transport Online - Kruidenmiddel Shambala van Giel Beelen schadelijk voor gezondheid

Kruidenmiddel Shambala van Giel Beelen schadelijk voor gezondheid

Kruidenmiddel Shambala van Giel Beelen schadelijk voor gezondheid
11-01-2022 14:16 | Gezondheid | auteur ANP

UTRECHT - Het kruidenpreparaat Shambala, dat vorig jaar het nieuws haalde omdat radio-dj Giel Beelen er reclame voor maakte, bevat volgens de NVWA ingrediënten die een risico voor de gezondheid kunnen zijn. Gebruikers kunnen last krijgen van onder meer hallucinaties en verlamming, zo meldt de autoriteit na onderzoek.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt ook voor een vergelijkbaar middel, genaamd OPEN UP. De NVWA raadt consumenten aan de middelen niet te gebruiken en draagt verkopers op te stoppen met het verhandelen ervan. De autoriteit zegt toe te zien op de naleving van die instructie aan verkopers.

Volgens Giel Beelen zou het kruidenmengsel de gebruiker helpen om "de innerlijke zelf te vinden". Bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) werd een melding over Shambala gedaan, waarna de NVWA een onderzoek instelde.

In Shambala en OPEN UP zit harmine, harmaline en tetrahydroharmine. "Bij blootstelling aan hogere doseringen van deze stoffen kunnen misselijkheid, braken en ernstigere effecten zoals hallucinaties, coördinatiestoornissen, verstoord zicht en verlamming optreden", aldus de NVWA. Ook eenmalig gebruik in een dosering zoals vermeld op de verpakking kan schadelijk zijn voor het centrale zenuwstelsel, aldus de autoriteit. "Dit kan leiden tot pupilverwijding, speekselvorming of een lage bloeddruk."

Het middel kwam in oktober aan bod in consumentenprogramma Radar. Voedselexperts en een farmacoloog bekritiseerden het mengsel en ook Beelen zelf kwam aan het woord. Hij kon toen niet duidelijk maken in welke verhouding de ingrediënten precies in het drankje zitten. Zijn werkgever BNNVARA besloot met Beelen in gesprek te gaan over het 'bijbaantje' van Beelen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Verkeersinformatie


  Actuele wachttijd Eurotunnel


  Andere Europese Landen


  Overige Verkeersinformatie

  Actuele Brandstofprijzen
  Euro951,987
  Diesel1,758

  Aangeleverd door UnitedConsumers

  Meer brandstofprijzen

  Truckoccasions