Clicky

 
Transport Online - Scheepvaart op Maas gestremd door hoogwatergolf

Scheepvaart op Maas gestremd door hoogwatergolf

Scheepvaart op Maas gestremd door hoogwatergolf
10-01-2022 11:41 | Incidenten | auteur ANP

LELYSTAD - [update 12:03 uur] De scheepvaart op de Maas bij Belfeld en Roermond is maandag gestremd vanwege hoogwater dat zondag sneller steeg dan verwacht. De Maas bereikte zondag bij Sint Pieter onder Maastricht een afvoer van 1415 kubieke meter per seconde. Daarna is de waterstand in de rivier weer wat gezakt en lijkt die volgens Rijkswaterstaat maandag stabiel op een afvoer van 1350 kubieke meter per seconde. De komende dagen zakt het water verder.

De stuw bij Belfeld kon volgens Rijkswaterstaat niet gestreken worden, omdat er rommel op de bodem van de stuw ligt. Bij een hoge waterstand stroomt de rivier zo snel dat het te gevaarlijk is om duikers het water in te sturen. Omdat de stuw niet helemaal gestreken is, kunnen er geen schepen overheen varen. Ook de stuw bij Roermond wordt gehinderd door rommel in het water.

Rijkswaterstaat verwacht dat de stremming van de Maas 24 tot 48 uur gaat duren. Kleinere schepen kunnen omvaren over de Zuid-Willemsvaart. De grote binnenscheepvaart moet via Antwerpen naar het zuiden varen.

In België en Frankrijk heeft het veel geregend en ook gesneeuwd. Vorige week steeg daardoor de waterstand in de Maas in Limburg al. Rijkswaterstaat verwachtte in het weekend nog een afvoergolf. Die werd veel hoger dan verwacht. Dat kwam door het stuwbeheer in België en door meer neerslag dan was verwacht. België past het stuwbeheer bij Lixhe (bij Luik) nu aan, waardoor het rivierwater stapsgewijs gaat zakken. Er worden geen alarmerende waterstanden verwacht. Uiterwaarden zullen onderlopen.

Ook in de uiterwaarden langs Rijn, Waal en IJssel staat nog water, maar de hoogwaterpiek bij Lobith is in het weekeinde gepasseerd. De stuwen bij Driel, Amerongen en Hagestein staan nog open. Verschillende veerpontjes varen niet omdat de veerstoep onbereikbaar is en laaggelegen parkeerplaatsen langs de rivieren, zoals in Arnhem, zijn nog afgesloten.

Foto's

  • J.Roeland
    MAAS

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,986
Diesel1,890

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden