Clicky


Sigrid Kaag doet aangifte tegen Willem Engel na delen adres

Sigrid Kaag doet aangifte tegen Willem Engel na delen adres
09-01-2022 19:28 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - D66-leider Sigrid Kaag doet aangifte tegen Viruswaarheid-voorman Willem Engel, nadat hij op Twitter adresgegevens van haar heeft gedeeld. Dat bevestigt een woordvoerder van de partij, na berichtgeving door het AD. Vorige week werd een man opgepakt, omdat hij met een brandende fakkel voor het huis van Kaag stond en complotleuzen riep.

Engel deelde op Twitter een foto van een informatieverzoek bij het Kadaster. Op de foto zijn haar huisnummer en postcode zichtbaar, zonder dat deze onleesbaar zijn gemaakt. Engel schrijft te willen weten "op wie zijn naam deze woning staat", onder meer omdat Kaag volgens hem banden zou hebben met de Open Society Foundation. Deze organisatie, die zich inzet voor "inclusieve en levendige democratieën", is van de Amerikaans-Hongaarse filantroop George Soros. Hij is vaak het mikpunt van extreemrechtse en antisemitische complottheorieën.

Later verwijderde Engel de afbeelding en schreef daarbij dat het delen van de foto "op geen enkele manier" een "oproep of aanzet tot intimidatie of geweld of bedreiging" was. "Wij zijn nette mensen." Volgens hem gaat het om "transparantie van iemand die minister van Financiën wordt".

Gebruiksregels

Gevraagd naar een reactie zegt Engel dat hij van Twitter de foto moest verwijderen om toegang tot zijn account te houden. Het bedrijf zou hem eerder hebben laten weten dat hij de gebruiksregels niet had overtreden, maar beperkte vervolgens toch de toegang. Omdat alle discussie over de foto volgens Engel afleidt van de vraag waar het om gaat - "zijn onze machthebbers chantabel" - had hij er niets op tegen om hem weg te halen.

Het voornemen van Kaag om aangifte tegen hem te doen vindt hij "heel onverstandig", omdat er volgens hem geen sprake is van een strafbaar feit. "Ik ben heel benieuwd waarvan zij dan aangifte wil doen", zegt Engel. "Als ze werkelijk hiervan van haar à propos is, dan wil ik graag een kopje thee of koffie met haar drinken", aldus de voorman van Viruswaarheid.

Angstaanjagend

Kaag zei vorige week het voorval met de fakkel "bedreigend en angstaanjagend" te vinden. "De stelselmatige bedreiging van politici ondermijnt de rechtsstaat en de democratie", schreef Kaag in een verklaring. "Dat maakt dat wij allen, maar dan ook allen, een rol en verantwoordelijkheid hebben. We kunnen het niet in stilte laten passeren."

Politici worden vaker bedreigd bij hun woning. Demissionair coronaminister Hugo de Jonge zei vorige week in het programma Op1 vrijwel dagelijks last te hebben van bedreiging en intimidatie in de buurt van zijn woning. In zijn straat is inmiddels een politiepost geplaatst.