Clicky

 
Transport Online - Politie pleit voor permanent vuurwerkverbod

Politie pleit voor permanent vuurwerkverbod

Politie pleit voor permanent vuurwerkverbod
07-01-2022 17:41 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - De politie pleit bij het nieuwe kabinet en de Tweede Kamer voor een veiligere jaarwisseling met een permanent verbod op consumentenvuurwerk. "Steeds weer vraagt de jaarwisseling enorme inzet van agenten, ME’ers, boa’s, brandweer- en ambulancemensen. Het is een keer klaar met hoeveel politie en hulpverleners je kunt inzetten. Een inzet die ook steeds gevaarlijker wordt door zwaar illegaal vuurwerk", zegt Peije de Meij, portefeuillehouder Geweld tegen politieambtenaren.

De afgelopen jaarwisseling ging volgens de politie gepaard met heftige vuurwerkincidenten, waarbij hulpverleners en omstanders ernstig gewond raakten. Ook waren er veel branden en vernielingen. "We zien steeds meer verharding", aldus De Meij. "Dit jaar kregen hulpverleners en de politie nog meer dan afgelopen jaren te maken met agressieve groepen mensen en met geweld. Zelfs in normaal heel rustige dorpjes moest nu de ME eraan te pas komen om de openbare orde te herstellen."

De verkoop van consumentenvuurwerk in België bleef toegestaan. Dit maakte het makkelijker voor Nederlanders om consumentenvuurwerk te kopen. "De politie zag een trend in het massaal inslaan van vuurwerk over de grens", aldus De Meij. Hij wil dat het nieuwe kabinet, samen met de Kamer, burgemeesters, de vuurwerkbranche, buurlanden en de politie kijkt hoe de jaarwisseling en consumentenvuurwerk in de toekomst anders vormgegeven kunnen worden.

Afgelopen jaar werd er een recordaantal van ruim 205.000 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,364
Diesel2,083

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 23 mei t/m zondag 29 mei

Alle Rijverboden