Clicky

 
Transport Online - Meer verdachten naar Openbaar Ministerie deze jaarwisseling

Meer verdachten naar Openbaar Ministerie deze jaarwisseling

Meer verdachten naar Openbaar Ministerie deze jaarwisseling
07-01-2022 16:36 | Misdaad | auteur Redactie

DEN HAAG - De politie heeft in totaal 190 aangehouden personen bij het Openbaar Ministerie aangeleverd op verdenking van een misdrijf dat verband houdt met de jaarwisseling. Dat blijkt uit een inventarisatie onder de parketten van het OM. Dit aantal is hoger dan vorig jaar; toen werden er op 1 januari 2021 156 verdachten aangeleverd bij het OM.

De meeste feiten betreffen geweld, waarvan 89 keer geweld tegen personen die zich inzetten voor de veiligheid van de samenleving, 47 maal geweld tegen overige personen en 25 maal geweld tegen goederen. In 29 zaken gaat het om andere feiten, zoals vuurwerkzaken.

Het OM kan een zaak zelf afdoen, en een verdachte bijvoorbeeld een boete of een taakstraf opleggen, maar het OM kan een verdachte ook laten voorkomen bij een rechter. Dat is altijd afhankelijk van de feiten en omstandigheden van de zaak.

Waar het gaat om geweld tegen personen die zich inzetten voor de veiligheid van de samenleving, worden verdachten in beginsel voor de rechter gebracht en zal de strafeis fors zwaarder zijn dan in andere vergelijkbare geweldszaken. Uiteindelijk beslist de rechter wat de straf wordt en of hij meegaat in de zwaardere eis van de officier van justitie. 

"Geweld tegen hulpverleners is onacceptabel en tolereren wij niet”, aldus Guus Schram, coördinerend hoofdofficier van justitie tijdens de jaarwisseling. "Hulpverleners staan elke dag weer paraat om mensen te helpen en de samenleving veiliger te maken. Zij moeten ongestoord hun werk kunnen doen en wij geven dan ook prioriteit aan de opsporing en vervolging van de verdachten."

De parketten communiceren zelf over eventuele snelrechtzittingen, meldt hte Openbaar Ministerie.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,360
Diesel2,078

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 23 mei t/m zondag 29 mei

Alle Rijverboden