Clicky

 
Transport Online - FNV stuurt Heineken ultimatum: wij accepteren geen tweedeling in cao

FNV stuurt Heineken ultimatum: wij accepteren geen tweedeling in cao

FNV stuurt Heineken ultimatum: wij accepteren geen tweedeling in cao
07-01-2022 16:40 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

UTRECHT - De FNV heeft een ultimatum gestuurd aan Heineken. Volgens de vakbond moet de bierbrouwerij voor dinsdag 11 januari om 17.00 uur met een beter bod komen voor een nieuwe cao, anders dreigen er stakingen.

De werknemers zijn boos omdat Heineken de loonschalen voor de komende twee jaar wil bevriezen. Ook missen zij in het eindbod van de brouwer een goede regeling om eerder te kunnen stoppen met werken (RVU) en een hogere reiskostenvergoeding. Verder zijn de werknemers zeer teleurgesteld over de magere loonsverhoging die de directie hen wil geven: 1,5 procent per 1 januari 2022 en 2 procent het jaar daarop. Dit is fors onder inflatieniveau.

Bierbrouwerij zorgt voor ongelijkheid

Volgens Niels Suijker, bestuurder FNV Voedingsindustrie, zorgt Heineken met het bevriezen van de loonschalen voor ongelijkheid onder zijn werknemers. Wie al het maximum verdient in zijn schaal gaat in twee jaar tijd met de 3,5 procent extra salaris van 100 procent naar 103,5 procent. Suijker: "Maar wie nog niet aan dat maximum zit, heeft pech. Die krijgt ook 3,5 procent erbij, maar zal nooit meer dan 100 procent kunnen verdienen. Dit blijvende verschil in eindloon tussen werknemers die hetzelfde werk doen, willen wij beslist niet voor onze rekening nemen in de cao."

Afgescheept met magere loonsverhoging

Suijker: "De mensen in de brouwerijen hebben de afgelopen twee jaar volop doorgewerkt tijdens de pandemie, met alle risico’s die ze daarbij liepen op de werkvloer, want thuiswerken was geen optie. Heineken maakt bovendien wereldwijd nog steeds enorm veel winst. En nu worden de medewerkers afgescheept met zo’n magere verhoging."

Slechts enkele tientjes

Daar komt bij dat Heineken ervoor kiest om de startsalarissen in de hoogste functiegroepen wel flink te laten stijgen, tot ruim € 1.300 extra per maand. Suijker: "Terwijl de mensen in lagere functiegroepen bij Heineken dus worden afgescheept met enkele tientjes per maand erbij en bevroren loonschalen. Heineken vertelt iedereen dat ze met een kleine verhoging genoegen moeten nemen, maar dat geldt blijkbaar niet voor de hogere functies."

Het gaat om méér dan de lonen

Suijker benadrukt dat het de werknemers om meer gaat dan alleen de lonen. "Minstens zo belangrijk vinden zij een verhoging van de reiskostenvergoeding, van € 0,16 naar € 0,19, en een betere regeling voor eerder stoppen met werken." Ook moeten uitzendkrachten makkelijker een vaste baan krijgen. Suijker: ‘De werkdruk is hoog, Heineken zou er gezien de krappe arbeidsmarkt verstandig aan doen goede uitzendkrachten aan zich te binden.’

Eén positief punt, zelf afgedwongen

Een van de weinige positieve punten uit het eindbod is dat uitzendkrachten 12 procent meer betaald krijgen. FNV heeft zich er in de onderhandelingen hard voor gemaakt dat Heineken een achterhaalde afspraak, die zorgt voor een korting op de inlenersbeloning, uit de cao zou halen. Daar voelde Heineken zelf eigenlijk helemaal niks voor, maar onder druk van de vakbond is dit toch in het eindbod opgenomen.

Drie cao’s bij Heineken

De FNV onderhandelt met Heineken over de cao’s Heineken Group, Heineken Nederland Commercie en Heineken Netherlands Supply. Onder die laatste vallen de 1.250 werknemers van de brouwerijen in Den Bosch, Zoeterwoude en Wijlre en van frisdrankleverancier Vrumona in Bunnik. Overal hebben de FNV-leden massaal tegen het eindbod gestemd.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,008
Diesel1,960

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden