Clicky

 
Transport Online - Kinderen onder 12 vanaf 18 januari uitgenodigd voor coronaprik

Kinderen onder 12 vanaf 18 januari uitgenodigd voor coronaprik

Kinderen onder 12 vanaf 18 januari uitgenodigd voor coronaprik
07-01-2022 11:25 | Coronavirus | auteur ANP

BILTHOVEN - Niet-kwetsbare kinderen van 5 tot en met 11 jaar kunnen vanaf eind deze maand worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Ouders krijgen tussen dinsdag 18 en zaterdag 22 januari een brief waarin staat dat ze telefonisch een afspraak kunnen maken. Het is de bedoeling dat de eerste prikken in de week erna worden gezet. Dat laat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weten.

In totaal komen bijna 1,3 miljoen kinderen in aanmerking voor de coronaprikken. Zij krijgen een 'kinderdosis' van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech. Kinderen uit hetzelfde gezin worden samen gevaccineerd, als daar ruimte voor is en als ouders dat willen. Ouders moeten dan wel voor elk kind een aparte afspraak maken.

Op de vaccinatielocaties van de GGD'en worden aparte 'kinderstraten' neergezet. "Vaccineerders nemen extra tijd voor de kinderen, bieden extra zorg. Hun ouders zijn er bij, dat moet allemaal op een rustige manier", laat de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland weten. Het is aan GGD-regio's zelf om te bepalen of de kinderen op elke prikplek terechtkunnen, of dat er aparte locaties voor worden aangewezen.

Kwetsbare kinderen van 5 tot en met 11 jaar kunnen nu al worden gevaccineerd. Zij hebben een medische aandoening, zoals ernstige astma, een aangeboren hartafwijking of het downsyndroom. Daardoor lopen zij bij een coronabesmetting mogelijk meer gevaar. Het ministerie van Volksgezondheid schat dat het in totaal om ongeveer 8000 kinderen van die leeftijden gaat, van wie ongeveer duizend tot nu toe zijn gevaccineerd.

Bij kwetsbare kinderen zitten er vier weken tussen de eerste en tweede prik. Bij niet-kwetsbare kinderen wordt de tweede prik na acht weken gegeven. Kinderen van 0 tot en met 4 jaar kunnen nog niet gevaccineerd worden.

Het RIVM heeft eind november zijn meest recente corona-enquête gedaan. Bijna de helft van de ouders van kinderen onder de 12 is "waarschijnlijk of zeker bereid" de kinderen te laten vaccineren. De ouders zijn vooral bang dat het vaccin op lange termijn gevolgen voor hun kinderen kan hebben.

De Gezondheidsraad had in december geadviseerd om 5- tot en met 11-jarigen te vaccineren. Bij de meeste kinderen zal een coronabesmetting "zeer mild" verlopen, maar een kleine groep kan zo ziek worden dat ze in een ziekenhuis moeten worden opgenomen. Als kinderen geen coronaprik krijgen, mag dat echter geen gevolgen voor ze hebben. Ze moeten bijvoorbeeld gewoon naar school kunnen gaan, benadrukt de Gezondheidsraad.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,080
Diesel2,084

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden