Clicky

 
Transport Online - Op 'Fat Cat Day' hebben meest invloedrijke CEO's al minimum jaarsalaris binnen

Op 'Fat Cat Day' hebben meest invloedrijke CEO's al minimum jaarsalaris binnen

Op 'Fat Cat Day' hebben meest invloedrijke CEO's al minimum jaarsalaris binnen
06-01-2022 20:16 | Financieel | auteur Redactie | Esther van der Wal

UTRECHt - Op 7 januari is het Fat Cat Day. De dag waarop de veertien meest invloedrijke CEO’s in Nederland gemiddeld al een beloning op zak hebben waar iemand met een minimumloon het hele jaar voor moet werken.

De top drie wordt aangevoerd door Frans van Houten, CEO Philips (€6.418.000,-) Frans Muller, CEO Ahold Delhaize (€6.284.000,-) en Ben van Beurden, CEO Shell (€6.093.000,-). Zij hadden al op 2 januari en minimum jaarloon binnen. 

Petra Bolster, bestuurslid FNV: "De verhoudingen zijn nog steeds ongelooflijk scheef. Van het huidige minimumloon van 10,48 euro bruto per uur kunnen werknemers amper rondkomen. In de vitale sectoren werken ruim 1 miljoen op of net boven dit minimumloon. Een schril contrast met de miljoenen winsten die, ook in die sectoren, worden gemaakt in Nederland. Werknemers die rond het minimumloon verdienen, hebben vaak ook nog het meest te verduren van de coronacrisis, terwijl grote bedrijven als Ahold, Randstad en PostNL juist hebben kunnen profiteren."

PostNL zag de winst groeien van 4 miljoen in 2019 naar 213 miljoen in 2020, wat gunstig uitpakte voor de bonus van directeur Herna Verhagen en voor de aandeelhouders. De werknemers betaalden de prijs in de vorm van hoge werkdruk. Op dit moment onderhandelt FNV met PostNL voor een eerlijke loonsverhoging voor de postbezorgers. Zij verdienen nu 10 á 11 euro bruto per uur.

De koopkracht van mensen met een minimumloon is 20% gedaald sinds eind jaren '70 en de ontwikkeling ervan loopt al jaren achter bij de gemiddelde loonontwikkeling. Het nieuwe kabinet wil het minimumloon verhogen met 80 cent verspreid over de komende 4 jaar. FNV vindt dit te weinig en voert sinds 2019 actie voor minimaal 14 euro per uur.

Bolster: "Maar deze veertien CEO’s hoeven natuurlijk niet te wachten en kunnen nu al hun verantwoordelijkheid nemen en hun invloed gebruiken om de rijkdom eerlijker te verdelen. Zij kunnen het voortouw nemen en het werk van hun mensen beter waarderen door de lonen te verhogen en hun werknemers een loon van minimaal 14 euro per uur te betalen’.

FNV vergeleek, net als vorige twee edities, de beloningen van de CEO’s van de 14 meest invloedrijke bedrijven in Nederland met het wettelijk minimumloon. Deze 14 CEO's kunnen hun invloed en maatschappelijke positie aanwenden om het minimumloon te verhogen. De bedrijven waar zij werken zitten in het bestuur van VNO-NCW. De CEO's schuiven regelmatig aan tafel bij een bewindspersoon en staan op de Volkskrantlijst van meest invloedrijke Nederlanders.

FNV voert met de campagne ‘Voor 14’ sinds 2019 actie voor verhoging van het minimumloon naar 14 euro bruto per uur. Binnen de campagne zijn werkenden actief die minder dan 14 euro bruto per uur verdienen. Inmiddels zien sommige politieke partijen de noodzaak van een flinke verhoging van het minimumloon. In het nieuwe coalitie akkoord is een verhoging opgenomen van 80 eurocent verspreid over vier jaar. Dit is volgens de FNV nog volstrekt onvoldoende. Ook eist de vakbond dat de koppeling tussen het wettelijke minimumloon en de AOW wordt behouden. 

Foto's

  • J.Roeland
    Shell Moerdijk
  • J.Roeland
    post nl
  • J.Roeland
    post nl
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,938
Diesel1,912

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden