Clicky

 
Transport Online - België houdt maatregelen intact en verwacht sterke coronastijging

België houdt maatregelen intact en verwacht sterke coronastijging

België houdt maatregelen intact en verwacht sterke coronastijging
06-01-2022 16:06 | Coronavirus | auteur ANP/BELGA

BRUSSEL - De Belgische coronamaatregelen blijven intact. Het Overlegcomité van Belgische regeringen ziet door de nu dominante omikronvariant en recordaantallen besmettingen deze week geen reden om te versoepelen, zei premier Alexander De Croo op een persconferentie. "We kiezen voor het pad van voorzichtigheid."

Afgelopen week steeg het Belgische gemiddelde aantal besmettingen per dag naar ruim 11.000. Dat is een stijging van 82 procent ten opzichte van de week daarvoor. Maandag werd met ruim 27.000 besmettingen een record gebroken, dinsdag komt het aantal infecties waarschijnlijk nog hoger uit, zei viroloog Steven van Gucht tegenover de pers.

De stijging is volgens het Overlegcomité vooral te wijten aan het grote aantal bijeenkomsten tijdens de kerstdagen en de besmettelijkere omikronvariant. Die maakt nu 80 tot 90 procent van de besmettingen uit, maakte Van Gucht bekend.

Vijfde golf

De regering gaat er vanuit dat de coronacijfers de komende dagen flink zullen stijgen. Van Gucht stelde rekening te houden met een piek in januari van 35.000 tot 125.000 besmettingen per dag. "De vijfde golf is begonnen", zei hij. Ook in de ziekenhuisbezetting wordt een stijging verwacht. De viroloog zei echter dat de ic-capaciteit waarschijnlijk niet overschreden wordt, doordat mensen minder ziek lijken te worden door de omikronvariant en ook de boostervaccins goede bescherming bieden.

Inmiddels hebben zo'n 4,5 miljoen Belgen een boosterprik gekregen, zei premier De Croo. Het gaat volgens hem om een op de twee Belgische volwassenen. Tegen het eind van januari kunnen alle Belgen die in aanmerking komen een oppepprik hebben gehad, aldus de premier.

Cultuursector blijft dicht

Door het aanhouden van de maatregelen is het onder meer tot 28 januari niet toegestaan om met meer dan twee personen te winkelen en is het devies vier dagen per week thuis te werken. Ook moeten cafés en restaurants om 23.00 uur dicht. Veel Nederlanders brachten de afgelopen tijd een bezoekje aan Antwerpen of Brussel, nu de horeca en winkels in eigen land dicht zijn.

Een eerder besluit van het Overlegcomité om ook de cultuursector dicht te houden, werd na protest teruggedraaid door de Belgische Raad van State. Er zou onvoldoende zijn gemotiveerd waarom het bezoeken van bijvoorbeeld bioscopen en theaters een gevaar zou zijn voor de volksgezondheid.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,456
Diesel2,295

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 4 juli t/m zondag 10 juli

Alle Rijverboden