Clicky

 
Transport Online - OM: terreurverdachten spraken over kidnap en onthoofden politici

OM: terreurverdachten spraken over kidnap en onthoofden politici

OM: terreurverdachten spraken over kidnap en onthoofden politici
06-01-2022 13:29 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

ROTTERDAM - De acht mannen uit Eindhoven die onder meer verdacht worden van het voorbereiden van een terroristische aanslag, spraken over het vermoorden van onder anderen Mark Rutte en Geert Wilders. Ze wilden de politici "door de kop poppen" of "ontvoeren en onthoofden tijdens een livestream". Dat zei de officier van justitie donderdag tijdens de eerste voorbereidende zitting in de zaak in de rechtbank in Rotterdam.

PVV'er Wilders was het eerste deel van de zitting aanwezig in de rechtbank om de verdenkingen aan te horen.

De mannen, tussen de 20 en 31 jaar, zouden sympathiseren met het jihadistisch gedachtegoed van terreurgroep IS. Ze worden verdacht van het voorbereiden van en trainen voor een terroristisch misdrijf en deelname aan een terroristische organisatie. Ze bekeken volgens het Openbaar Ministerie regelmatig samen IS-filmpjes en instructievideo's over het maken van wapens en bommen. Wapens of explosieven zijn niet gevonden. Ook waren er geen concrete plannen of data voor een aanslag, zei de officier.

De verdachten ontkennen met klem. Volgens hen waren het slechts foute en slechte grappen van een groep bekenden die samen trainden in een garagebox in Eindhoven. "Het waren sarcastische grappen en niet-serieuze gesprekken", zei de 26-jarige Marwan M. Zijn advocaat Tamara Buruma wees op een petitie om de verdachten vrij te laten die al meer dan 1400 keer is ondertekend.

Advocaat Peter Plasman die twee verdachten bijstaat zei dat er geen sprake is van terrorisme. "Het gaat om de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid om walgelijke filmpjes mogen te bekijken en hele foute grappen te maken." Advocaat Bart Nooitgedagt, die de 31-jarige tweelingbroers Hasan A. en Huseyin A. bijstaat, voegde toe dat zijn cliënten "zich in deze strafzaak niet verweren voor iets wat ze hebben gedaan, maar wat volgens het Openbaar Ministerie had kunnen gebeuren".

Het onderzoek begon afgelopen zomer op basis van informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). "Het is allemaal zo opgeklopt", voegde de advocaat van Younes A. toe. "De AIVD houdt deze jongens twee jaar in de gaten en dan komen ze met enkel karige informatie", aldus Serge Weening.

De verdachten zitten inmiddels meer dan drie maanden vast in voorlopige hechtenis. De rechtbank beslist volgende week donderdag of dat voorlopig zo blijft. De volgende zitting is op 18 maart, dan zal de zaak nog niet inhoudelijk behandeld worden.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,364
Diesel2,083

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 23 mei t/m zondag 29 mei

Alle Rijverboden