Clicky


Boosterafspraken XXL-priklocatie Leeuwarden blijven achter

Boosterafspraken XXL-priklocatie Leeuwarden blijven achter
04-01-2022 12:10 | Coronavirus | auteur ANP

LEEUWARDEN - [update 15:14 uur] Bij de XXL-priklocatie in Leeuwarden zijn voor deze week 30.000 afspraken voor een boosterprik gemaakt, terwijl er capaciteit is voor 130.000 vaccinaties. Dat laat een woordvoerster van GGD Fryslân weten.

Bij de XXL-locatie kunnen mensen daarom vanaf dinsdag een boosterprik halen zonder afspraak. Op die manier hoopt de GGD dat er alsnog gebruik wordt gemaakt van de prikcapaciteit in Leeuwarden. Voor een oppepprik bij een van de andere GGD-locaties in de provincie Friesland moeten mensen vooralsnog wel gewoon een afspraak maken.

Volgens de GGD-woordvoerster is de vaccinatiegraad voor de boosterprik onder ouderen in de regio Fryslân hoog, maar lijken de jongere leeftijdsgroepen die afgelopen weken zijn opgeroepen voor een boosterprik nog niet massaal een afspraak te maken.

In totaal kunnen in de regio Fryslân 430.000 mensen een boosterprik krijgen, aldus de woordvoerster. Een deel van hen komt nog niet in aanmerking, omdat zij korter dan drie maanden geleden hun laatste coronavaccinatie kregen of een besmetting doormaakten. In totaal staan er nog 35.770 prikafspraken gepland. 210.500 mensen hebben al een boosterprik gehad. Dat betekent dat 183.730 volwassenen uit de regio nog geen prik hebben gehaald of afspraak gepland hebben staan.

In andere regio's is de opkomst voor de boosterprik vooralsnog volgens verwachting. Bij de XXL-priklocatie in Den Haag zijn "de prikslots goed gevuld", aldus een woordvoerster van GGD Haaglanden. Ook in Limburg-Noord worden iedere dag zo'n 9000 prikken gezet en dat is volgens een woordvoerder 90 tot 95 procent van de capaciteit. In Drenthe zitten de vaccinatielocaties deze week vol. Voor volgende week nog niet, "maar er worden nog steeds afspraken gemaakt", aldus een woordvoerder. GGD Drenthe schaalt de capaciteit komende weken op naar 55.000 prikken per week.

Demissionair coronaminister Hugo de Jonge meldde maandag al dat op dit moment nog onvoldoende mensen de oppepprik zijn komen halen. Eigenlijk wil hij dat zeker 90 procent van de ingeënte volwassenen een boosterprik neemt, maar momenteel wordt "nog maar in een enkele leeftijdsgroep" een opkomst van 80 procent gehaald.

Momenteel kan iedereen van 18 jaar en ouder een afspraak maken voor een boosterprik. Alleen mensen voor wie het langer dan drie maanden geleden is dat ze hun laatste coronavaccinatie kregen of ondanks hun inenting een besmetting met het virus doorliepen komen in aanmerking voor de extra prik. Het is de bedoeling dat alle volwassenen vóór 1 februari een oppepprik hebben kunnen krijgen.