Clicky


Veteranenorganisatie: militair tenue hoort niet op coronaprotest

Veteranenorganisatie: militair tenue hoort niet op coronaprotest
03-01-2022 19:49 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Militaire uniformen horen niet thuis op een coronademonstratie. Dat zegt belangenorganisatie het Veteranen Platform na de verboden demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Museumplein in Amsterdam zondag, waaraan mensen in militaire kleding meededen.

Volgens Hans van Griensven, voorzitter van het platform, zijn er wel degelijk echte veteranen en oud-militairen betrokken bij de demonstraties. Ze zijn onderdeel van de groep 'In het gelid voor vrijheid' en willen een buffer vormen tussen de politie en demonstranten om escalatie van geweld te voorkomen, aldus Van Griensven. "Wij keuren dat optreden niet goed. Niet alleen omdat het strafbaar is om in militaire uitdossing te verschijnen op zo'n demonstratie, maar ook omdat het op deze manier suggereert dat zij dit doen namens alle veteranen."

Het Nederlands Veteraneninstituut, dat zich inzet voor de verbetering van zorg voor veteranen, zegt het "heel vervelend" te vinden als mensen zich voordoen als veteranen tijdens een demonstratie tegen de coronamatregelen. "Iedereen mag demonstreren en zijn standpunt uiten, maar dat staat altijd los van je militaire verleden."

Zondagavond na het protest op het Museumplein verzamelde een groep van zo'n dertig demonstranten zich bij een cellencomplex in Amsterdam om te pleiten voor de vrijlating van verdachten die eerder op de dag waren aangehouden. De groep bestond volgens de politie uit een groot aantal "zelfbenoemde veteranen". Ook werd er eerder op de dag een (vermeende) veteraan aangehouden voor het mishandelen van twee ME'ers. Eerder dit jaar deden er ook mensen in militaire kleding mee aan coronademonstraties.