Clicky


OM onderzoekt sloop monumentaal interieur Groote Museum in Artis

OM onderzoekt sloop monumentaal interieur Groote Museum in Artis
03-01-2022 14:20 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - Bij de renovatie van het Groote Museum in Artis zijn monumentale delen van het negentiende-eeuwse interieur gesloopt. Dat had niet mogen gebeuren en het functioneel parket van het Openbaar Ministerie onderzoekt momenteel of de Amsterdamse dierentuin hiervoor moet worden vervolgd, bevestigt een woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Marieke van Doorninck een bericht hierover bij de lokale zender AT5.

Het gaat om monumentale stuc- en verflagen in het uit 1855 stammende pand. Volgens Haig Balian, verantwoordelijk voor het Groote Museum, heeft een projectleider de vergunning verkeerd gelezen en zonder overleg het stucwerk eraf gehaald. Hij noemt het bij AT5 "erg vervelend en naar dat het gebeurd is". Het is volgens Balian nu aan het OM om een beslissing te nemen over mogelijke vervolgstappen.

Die volgt in het eerste kwartaal van dit jaar, zegt de woordvoerder van de wethouder. Nadat de fout in december 2019 is geconstateerd, kondigde de gemeente een bouwstop af voor de werkzaamheden aan de muren. Artis moest een herstelplan maken, dat vorig jaar was afgerond en direct is uitgevoerd.

Het Groote Museum, waarin het gaat over de relatie tussen mens en natuur, huist in het eerste museumgebouw van Nederland. Het pand op het Artisterrein was sinds 1947 niet meer open voor het publiek. Volgens de woordvoerster van Artis zijn de werkzaamheden bijna afgerond. Het museum opent later dit jaar de deuren.