Clicky

 Schaatsbond verrast met selectie Bergsma en Kramer op massastart

Schaatsbond verrast met selectie Bergsma en Kramer op massastart
02-01-2022 19:48 | Sport | auteur ANP

LEEUWARDEN - De selectiecommissie van de schaatsbond heeft op voorspraak van bondscoach Jan Coopmans voor het duo Sven Kramer en Jorrit Bergsma gekozen op de massastart. Ook hecht de schaatsbond veel waarde aan de ploegachtervolging met het aanwijzen van Kramer en Marcel Bosker in de olympische ploeg.

"De belangrijkste doelstelling die we als KNSB hebben afgesproken is dat we de kansen op (gouden) medailles zo groot mogelijk willen maken", legde technisch directeur Remy de Wit van de schaatsbond uit. "Door Sven en Marcel aan te wijzen voor de ploegachtervolging vergroten we deze kans aanzienlijk. We zijn op dit onderdeel drie keer op rij wereldkampioen geworden, met deze drie mannen als vaste kern. We verwachten met dit team te voldoen aan onze doelstelling. Met Sven naast Jorrit in de massastart hebben we een koppel dat de buitenlandse concurrentie angst inboezemt, en terecht."

De keuze voor Kramer en Bergsma op de massastart is verrassend, omdat er tijdens de Spelen van Sotsji in 2014 en in de nasleep daarvan onenigheid was tussen beide sporters. Bergsma bedankte op die Spelen voor zijn rol als reserve op de ploegachtervolging. "Beide schaatsers hebben constructief met de bondscoach over de massastart gesproken, die tot de conclusie was gekomen dat Sven met Jorrit voor ons de beste kans is om een medaille te halen", zei De Wit. "Ik heb ze zelf vanmiddag gebeld en beiden stonden er zeer positief in. Ze stapten in dat gesprek over de emotie heen en wilden het meteen over de inhoud hebben, hoe we het gaan regelen in Beijing."

Staat van dienst

De Wit had ook meegekregen dat er in het verleden wat onenigheid zat tussen Bergsma en Kramer. "Misschien zijn ze een aantal jaren verder. Laten we vooropstellen dat dit twee sporters in het langebaanschaatsen zijn met een ongekende staat van dienst. Als het gaat om winnen dan gaan ze daarvoor en dan denk ik daar zij elkaar altijd zullen vinden om te willen winnen."

Om een zo sterk mogelijk team voor de ploegachtervolging op te kunnen stellen, passeerde de selectiecommissie schaatsers Tijmen Snel en Dai Dai N'tab die boven Kramer in de selectievolgorde stonden. De ploegachtervolging heeft volgens de technisch directeur een grotere kans op goud dan een derde plek op de 1500 meter. "Persoonlijk vind ik het verschrikkelijk voor Dai Dai en Tijmen, dat zij hun plaats kwijtraken. Dat is ook de reden waarom ik hen beiden zelf heb gebeld om dit besluit toe te lichten", zei De Wit. "Beiden gingen daar uitermate professioneel mee om."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,174
Diesel1,974

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats