Clicky

 
Transport Online - Zuid-Afrikaanse parlementsgebouw deels verwoest door brand

Zuid-Afrikaanse parlementsgebouw deels verwoest door brand

Zuid-Afrikaanse parlementsgebouw deels verwoest door brand
02-01-2022 15:06 | Buitenland | auteur ANP/AFP/DPA

KAAPSTAD - Het Zuid-Afrikaanse parlementsgebouw in Kaapstad is zondag getroffen door een zeer grote brand. Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN is een stuk dak ingestort en de zaal waar het lagerhuis vroeger was gehuisvest, is verwoest.

Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers. Zuid-Afrikaanse parlementsleden zijn momenteel met kerstreces.

De brand brak zondagochtend vroeg uit en tientallen brandweerlieden kwamen ter plaatse. Hoewel de Zuid-Afrikaanse minister van Infrastructuur eerder op zondag meldde dat de situatie onder controle was, bleek het vuur zich aan het begin van de middag toch verder te hebben verspreid.

Oorzaak

De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Volgens president Cyril Ramaphosa is iemand gearresteerd. Deze persoon wordt momenteel ondervraagd.

Het vuur ontstond vermoedelijk in het originele deel van het gebouw in Kaapstad, in een van de kantoren. Het complex stamt uit 1884 en werd later twee keer uitgebreid. Inmiddels bevindt het vuur zich ook in een van de nieuwere gedeeltes, waar het parlement tegenwoordig zit.

Schade

Op beelden is te zien hoe grote vlammen uit het gebouw komen. Zwarte rook verspreidt zich daarnaast door delen van de buurt waar het parlement is gehuisvest. Ook enkele kantoortjes en een sportschool die in het parlement zijn ondergebracht hebben schade opgelopen.

Hoewel het parlement van Zuid-Afrika zich in Kaapstad bevindt, wordt het land geregeerd vanuit Pretoria, bijna 1500 kilometer verderop.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,360
Diesel2,070

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 23 mei t/m zondag 29 mei

Alle Rijverboden