Clicky


ME ingezet in Groningen, brandweer bekogeld met vuurwerk

ME ingezet in Groningen, brandweer bekogeld met vuurwerk
01-01-2022 01:22 | Binnenland | auteur ANP

GRONINGEN - In Groningen is iets na middernacht de mobiele eenheid (ME) ingezet aan de Meerpaal, in de wijk Lewenborg, nadat de brandweer daar was bekogeld met vuurwerk tijdens het blussen van een brand. Ook de ME werd bekogeld met vuurwerk. Volgens een politiewoordvoerder is er niemand aangehouden.

In de provinciehoofdstad stond de ME vrijdagavond ook klaar bij een buitenbrand in de wijk Paddepoel, maar toen kwam het niet tot een inzet. De politie wist er een groep jongeren in bedwang te houden, waardoor de brandweer zijn werk kon doen.

In Friesland moest de ME ingrijpen bij een brand in het dorp Kollumerzwaag. Op de Koarteloane was onder meer een caravan in brand gestoken. Een grote groep mensen, veelal jongeren, maakte het de brandweer lastig. De te hulp geschoten ME werd bekogeld met vuurwerk. Eén persoon werd gearresteerd wegens openlijke geweldpleging.

In Friesland, Groningen en Drenthe rukte de brandweer vrijdagavond en zaterdagochtend vroeg uit voor tientallen kleinere buitenbranden. Zo ging in Groningen een piano in vlammen op en stond in Midwolda een rijdende keet in de fik. In Oude Pekela moest op een afgesloten bouwplaats aan de Oldenbarneveldstraat een brandende hoeveelheid bouwmateriaal worden geblust. In Drachten vatte een bus vlam.

"Er zijn veel meldingen, maar vooral van kleine branden en weinig ongeregeldheden", laat een woordvoerder van de brandweer in Friesland rond 01.00 uur weten. "Tot nu toe is er weinig geweld gebruikt richting de brandweer in Friesland, maar dus wel richting de politie. Dat is onacceptabel."