Clicky

 
Transport Online - 100 jaar strafvermindering voor vrachtwagenchauffeur na protesten [+video]

100 jaar strafvermindering voor vrachtwagenchauffeur na protesten

100 jaar strafvermindering voor vrachtwagenchauffeur na protesten [+video]
31-12-2021 10:44 | Buitenland | auteur ANP/AFP

DENVER - Een vrachtwagenchauffeur die in april 2019 een dodelijk ongeval veroorzaakte, heeft 100 jaar strafvermindering gekregen in de Verenigde Staten. Dat gebeurde nadat er felle protesten uitbraken en bekendheden als Kim Kardashian zich keerden tegen de gevangenisstraf van 110 jaar die de Cubaanse immigrant eerder deze maand kreeg opgelegd.

De destijds 26-jarige Rogel Aguilera-Mederos bestuurde een vrachtwagen en reed ruim twee jaar geleden op een file in omdat zijn remmen het begaven. Dat ongeval kostte aan vier mensen het leven, verschillende anderen raakten gewond. Een jury achtte hem schuldig en een rechter veroordeelde hem tot 110 jaar gevangenisstraf.

De gouverneur van Colorado, Jared Polis, besloot donderdag echter de "willekeurige en onrechtmatige" straf met 100 jaar te verminderen tot tien jaar cel. "De lengte van de gevangenisstraf stond simpelweg niet in verhouding met uw acties, noch met straffen die anderen kregen opgelegd voor soortgelijke misdaden", schreef Polis in een brief aan Aguilera-Mederos.

Meer dan 4,5 miljoen Amerikanen hadden de gouverneur in een online petitie opgeroepen de straf te verminderen. Met de daad hoopt Polis dat "het vertrouwen in de eerlijkheid van het strafrechtsysteem wordt hersteld".