Clicky

 
Transport Online - Belgische Raad van State schorst lockdown in cultuursector

Belgische Raad van State schorst lockdown in cultuursector

Belgische Raad van State schorst lockdown in cultuursector
28-12-2021 20:38 | Buitenland | auteur ANP

BRUSSEL - De Belgische Raad van State heeft "voorlopig geoordeeld" dat de sluiting van de cultuursector om het coronavirus tegen te gaan, buiten proporties is. De lockdown is "disproportioneel en berust niet op adequate motieven", aldus het hoge rechtscollege dat wetgeving toetst.

Praktisch betekent de uitspraak dat in beginsel onder meer theaters en culturele evenementen met maximaal 200 aanwezigen in België dinsdagavond weer open kunnen of door kunnen gaan. De Belgische autoriteit die over de coronamaatregelen gaat, het Overlegcomité, heeft op 22 december bepaald dat de cultuursector op slot moet om de volksgezondheid voor gevaren te behoeden, maar de Raad van State ziet daar geen gegronde onderbouwing voor, aldus Belgische media.

De uitspraak volgt op een klacht van onder anderen een theaterproducent, Mathieu Pinte, die dinsdagavond in de omgeving van Brussel, Oudergem, met een nieuw theaterstuk wilde starten. Volgens de laatste berichten gaat de voorstelling dinsdagavond toch door. Hij betwistte de lockdown en heeft in een korte procedure gelijk gekregen van de raad. Die vindt dat het besluit de cultuursector dicht te gooien, niet wordt onderbouwd met feiten "waaruit opgemaakt zou kunnen worden waarom het bezoeken van culturele voorstellingen bijzonder gevaarlijk zou zijn voor de volksgezondheid".

De klagers uit de theaterwereld kregen niet alleen gelijk van de raad, maar hebben bovendien gedaan gekregen dat het oordeel meteen van kracht wordt. Procedures bij de Raad van State kunnen meer dan een jaar duren, maar vanwege de "uiterst dringende noodzakelijkheid" is de lockdown meteen geschorst. In tal van Belgische steden zijn er betogingen geweest, onder meer voor bioscopen en theaters, gericht tegen de culturele lockdown.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,355
Diesel2,068

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 23 mei t/m zondag 29 mei

Alle Rijverboden