Clicky

 
Transport Online - OM eist werkstraf voor dodelijk ongeval met te zwaar beladen aanhangwagen

OM eist werkstraf voor dodelijk ongeval met te zwaar beladen aanhangwagen

OM eist werkstraf voor dodelijk ongeval met te zwaar beladen aanhangwagen
27-12-2021 12:11 | Ongevallen | auteur Redactie

DEN HAAG - Een man uit Zeeland was in Leiden in november 2019 pas een paar minuten op weg toen het al mis ging. De aanhangwagen achter zijn auto was te zwaar beladen en kiepte om. Een 73-jarige tegenligger kon hem niet meer ontwijken en overleed aan de gevolgen van de klap. De 36-jarige verdachte stond maandag voor de rechter.

De verdachte had hout gehaald op de Rooseveltstraat in Leiden en was vertrokken met een aanhanger vol. Zo'n 120 tot 130 planken lagen er achterin, met een totaal gewicht van 2340 kilo. Het mocht maar 1500 kilo zijn, dus er lag 840 kilo te veel in de aanhangwagen. Waarschijnlijk lag de handel ook niet goed gezekerd.

Nog voordat de man de stad uit was raakte hij op de Europalaan de controle al kwijt. De aanhangwagen schaarde en kwam op de andere weghelft terecht, waar een personenauto hem niet meer kon ontwijken. De 73-jarige bestuurder overleed als gevolg van de aanrijding. Een andere bestuurder botste ook en raakte gewond.

Dacht dat het wel kon

Het Openbaar Ministerie oordeelt dat de aanhanger te zwaar beladen was en vermoedelijk ook verkeerd. Verdachte heeft kennelijk gedacht dat het wel kon, maar dat bleek dus niet zo te zijn. Het ging vrijwel meteen mis. Volgens het Openbaar Ministerie is geen sprake van roekeloosheid of ernstige schuld, maar wel van schuld.

De richtlijn is in zo'n geval een werkstraf van 240 uur. De officier van justitie gaf op zitting aan er rekening mee te houden dat de zaak niet eerder op zitting kon komen, maar ook met het feit dat er niet één maar twee slachtoffers zijn. Hij vroeg de rechtbank daarom de 240 uur werkstraf op te leggen, en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor een jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,924
Diesel1,726

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions