Clicky


ANWB waarschuwt: bereid je voor op kou als je de weg op gaat

ANWB waarschuwt: bereid je voor op kou als je de weg op gaat
25-12-2021 23:16 | Weer en Verkeer | auteur Redactie

DEN HAAG - Mensen die zaterdagavond en in de nacht op zondag de weg op gaan, moeten zich goed voorbereiden op de kou, meldt de ANWB. In het noorden van het land zal de gevoelstemperatuur zakken naar -15 à -16 graden en de combinatie van kou en wind maakt voorzorgsmaatregelen noodzakelijk, aldus een woordvoerder van de ANWB.

Volgens hem is het belangrijk warm gekleed op pad te gaan, omdat het uitzonderlijk koud kan worden. "Als er sneeuw ligt zie je dat en verwacht je dat het koud is, nu niet." Op de website van de ANWB staan tips: "Houd voor u vertrekt de berichten in de gaten. Zorg voor voldoende brandstof in de tank. Zolang de motor kan draaien, kan het interieur verwarmd worden. Een goeie deken kan nooit kwaad, maar het beste tegen onderkoeling werkt goed afsluitende warme kleding. Het is dus niet zo gek om een skibroek in de kofferbak te hebben liggen", adviseert Erik Jan, expert bij de ANWB.

Eerder zaterdag liet het KNMI weten dat in Groningen en Friesland vanaf zaterdagavond code geel geldt wegens de lage temperaturen. Het komt niet vaak voor dat het KNMI een waarschuwingscode afroept wegens koude. Code geel wordt van kracht bij een 'windchill', of gevoelstemperatuur, vanaf -15 graden. Volgens een woordvoerster werd in februari van dit jaar nog gewaarschuwd voor de lage temperaturen tijdens sneeuwstorm Darcy, die over Nederland raasde. "En de waarschuwing voor koude voordien is alweer enkele jaren geleden." Bij een verwachte gevoelstemperatuur van -20 is er zelfs sprake van code oranje.

Volgens het KNMI worden dergelijke waarschuwingen gegeven zodat bijvoorbeeld mensen die stranden met hun auto de juiste spullen bij zich hebben. En ook voor wandelaars is die kennis nuttig, aldus de woordvoerster. "En ook als je op de fiets gaat", aldus de ANWB.

Op zondag, tweede kerstdag, is wegens de kans op gladheid door ijzel code geel van kracht in een deel van het land.