Clicky

 
Transport Online - Rusland: Europa loopt gas mis door vertraging Nord Stream 2

Rusland: Europa loopt gas mis door vertraging Nord Stream 2

Rusland: Europa loopt gas mis door vertraging Nord Stream 2
24-12-2021 14:28 | Buitenland | auteur ANP/RTR

MOSKOU - Europa loopt extra leveringen van Russisch aardgas mis door de vertragingen bij de ingebruikname van pijpleiding Nord Stream 2. Dat heeft de Russische vicepremier en voormalig energieminister Alexander Novak gezegd tegen de Russische staatstelevisie. Mede vanwege de beperkte leveringen van Russisch gas zijn de Europese gasprijzen naar records gestegen.

Novak stelt dat Europese consumenten graag zouden zien dat Nord Stream 2 in gebruik wordt genomen om zo de hoge gasprijzen tegen te gaan. De Europese energiebedrijven die bij het project zijn betrokken, waaronder bijvoorbeeld Shell, kunnen dan namelijk extra gas ontvangen via de pijplijn die loopt via de Oostzee van Rusland naar Duitsland, aldus Novak.

De aanleg van Nord Stream 2 werd in september voltooid, maar de toezichthouder schortte het Duitse goedkeuringsproces in november op vanwege een juridische hindernis. De uitbater van de gaspijplijn is namelijk geen Duits bedrijf en dat is wel een vereiste volgens de Duitse wet. Novak verwacht dat medio volgend jaar definitieve goedkeuring zal komen. Rusland is de belangrijkste gasleverancier van Europa.

De 1200 kilometer lange pijplijn wordt fel bekritiseerd door de Verenigde Staten en landen als Polen en Oekraïne. Volgens critici wordt Europa door Nord Stream 2 te afhankelijk van Rusland voor de gasvoorziening en krijgt Moskou daarmee een diplomatiek wapen in handen. Eerder deze maand dreigde de nieuwe Duitse regering de werking van de pijpleiding te blokkeren als Rusland Oekraïne binnenvalt.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,384
Diesel2,088

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 23 mei t/m zondag 29 mei

Alle Rijverboden
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats