Clicky

 
Transport Online - Hypotheekschuld sinds 2007 niet zo hard gestegen

Hypotheekschuld sinds 2007 niet zo hard gestegen

Hypotheekschuld sinds 2007 niet zo hard gestegen
24-12-2021 10:03 | Financieel | auteur Redactie

DEN HAAG - Het reëel beschikbaar inkomen van huishoudens was in het derde kwartaal van dit jaar 2,9 procent hoger dan een jaar eerder, aldus het CBS op basis van nieuwe cijfers over de financiën van huishoudens. De toename is vooral toe te schrijven aan een stijging van de beloning van werknemers. De hypotheekschuld groeide met 10,9 miljard euro naar 775,6 miljard euro. Dit is de sterkste stijging na het derde kwartaal van 2007.

Beloning werknemers draagt meest bij aan stijging huishoudinkomen

Het inkomen van zowel werknemers als zelfstandigen lag hoger dan in het derde kwartaal van 2020. De totale beloning van werknemers groeide met 4,8 procent. Het aantal banen was 3,0 procent hoger en het aantal gewerkte uren groeide met 4,3 procent. De cao-loonstijging kwam op 1,9 procent uit. Het gemengd inkomen lag 6,9 procent hoger dan een jaar eerder.

De stijging van het totaal aan ontvangen uitkeringen bedroeg 2,8 procent. Er zijn vooral meer AOW-uitkeringen uitgekeerd. De ontvangen sociale voorzieningen waren hoger, vooral doordat er meer studiefinanciering werd ontvangen. Huishoudens betaalden 3,7 procent meer belastingen en sociale premies.

Om tot het reëel beschikbaar inkomen te komen wordt het netto beschikbaar inkomen gecorrigeerd voor prijsstijgingen.

Hypotheekschuld neemt toe, schuldquote daalt

In het derde kwartaal van 2021 nam de hypotheekschuld toe met 10,9 miljard euro vergeleken met een kwartaal eerder. Dat is de sterkste toename na het derde kwartaal van 2007. Doordat de economie harder groeide dan de woninghypotheken namen de schulden als percentage van het bbp af; van 92,7 procent in het tweede kwartaal van 2021 naar 92,2 procent in het derde kwartaal.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,384
Diesel2,088

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 23 mei t/m zondag 29 mei

Alle Rijverboden
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats