Clicky

 
Transport Online - Winst bedrijven hoger ondanks lagere subsidie-ontvangsten

Winst bedrijven hoger ondanks lagere subsidie-ontvangsten

Winst bedrijven hoger ondanks lagere subsidie-ontvangsten
24-12-2021 09:59 | Brexit | auteur Redactie | Esther van der Wal

DEN HAAG - De brutowinst voor belasting van niet-financiële bedrijven kwam in het derde kwartaal van 2021 uit op 79,2 miljard euro. Dat is 10,9 miljard euro meer dan in het derde kwartaal van 2020. De winst was ook hoger dan in het derde kwartaal van 2019, toen de coronapandemie nog niet was uitgebroken. In het derde kwartaal van 2021 hebben de bedrijven minder coronagerelateerde subsidies ontvangen dan een jaar eerder, maar toch was zowel de operationele winst als de winst van buitenlandse dochters hoger. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe (voorlopige) cijfers.

De brutowinst voor belasting kan worden gesplitst in de operationele winst, de winsten van buitenlandse dochters en de overige winst. De operationele winst kwam in het derde kwartaal van 2021 uit op 57,6 miljard euro, tegen 50,9 miljard euro in het derde kwartaal van 2020. Dit is de grootste toename sinds het begin van de tijdreeks in 1999. Doordat er minder coronagerelateerde subsidies werden verstrekt, waren de ontvangen niet-productgebonden subsidies 1,7 miljard euro lager. De operationele winst exclusief niet-productgebonden subsidies was 8,3 miljard euro hoger dan een jaar eerder. Met name de aardolie-industrie, de petrochemische industrie en de reisbureaus boekten meer winst.

De winsten van buitenlandse dochters namen met 4,9 miljard euro toe. Vooral de winsten van buitenlandse dochters van bedrijven in de petrochemische industrie stegen. De overige winst was 0,8 miljard euro lager dan een jaar eerder. Dat komt vooral doordat de binnenlandse dividendopbrengsten lager waren dan in het derde kwartaal van 2020 en doordat de rentebetalingen minder afnamen dan de renteontvangsten.

Meer belasting betaald, meer dividend uitgekeerd en meer geïnvesteerd

Over de winst betalen bedrijven belasting, zoals de vennootschapsbelasting. In het derde kwartaal van 2021 betaalden de niet-financiële bedrijven 1,2 miljard euro meer belasting over hun winst dan in het derde kwartaal van 2020.

De winst na betaling van de belastingen kunnen bedrijven aanwenden voor investeringen en besparingen, of voor dividenduitkeringen aan aandeelhouders. De niet-financiële bedrijven hebben 2,5 miljard euro meer dividend uitgekeerd dan in het derde kwartaal van 2020. De investeringen in vaste activa waren 1,1 miljard euro hoger.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,935
Diesel1,909

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden