Clicky

 
Transport Online - Inspectie SZW onaangekondigd op bezoek bij Schipholbeveiligers

Inspectie SZW onaangekondigd op bezoek bij Schipholbeveiligers

Inspectie SZW onaangekondigd op bezoek bij Schipholbeveiligers
23-12-2021 17:01 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

DEN HAAG/SCHIPHOL - De Inspectie SZW (Arbeidsinspectie) heeft op verzoek van CNV Vakmensen vanochtend een onaangekondigd bezoek afgelegd aan Schiphol om te bekijken in hoeverre luchthavenbeveiligers tijdens de pandemie kunnen rekenen op een veilige werkplek. "Hoewel er nog geen officieel rapport ligt, gaven de inspecteurs nu al aan dat een aantal zaken, met name op het gebied van afstand houden, beter moet", zegt CNV Vakmensen-bestuurder Erik Maas, die met de Inspectie meeliep.

"Overal in Nederland doen we ons best om covid-besmettingen te voorkomen, maar op Schiphol staat de poort voor omikron wagenwijd open", vervolgt Maas. "Als CNV krijgen we voortdurend verontrustende berichten van beveiligers over de corona-aanpak van de luchthaven. We hebben daar regelmatig overleg over met Schiphol, maar zeker als het druk is, schort er nog steeds een hoop aan de handhaving van coronaregels. Daarom hebben we de Inspectie ingeschakeld."

Tijdens het bezoek van vanmorgen zagen de inspecteurs met eigen ogen hoe grote drommen passagiers tegelijk door de security lanes gaan om hun budget-vluchten te halen. "Er is bijna geen ruimte voor de grote groepen beveiligers om onderling afstand te houden, laat staan richting de passagiers", zegt Maas. "En zelfs als ze pauze hebben, is het in de lounges zo druk dat het vaak onmogelijk is de onderlinge 1,5 meter aan te houden."

Hoewel er nog geen officieel rapport ligt, gaven de inspectiemedewerkers nu al aan dat een aantal zaken beter moet. Voor CNV-bestuurder Maas is dat geen verrassing: "Soms gedraagt Schiphol zich als een andere planeet, waar de Nederlandse wetten niet gelden. Kijk bijvoorbeeld naar de niet essentiële winkels waarvan de luchthaven vond dat die gewoon open mochten blijven. Ik vind dat Schiphol en de beveiligingsbedrijven zich niet zouden mogen verschuilen achter speciale uitzonderingen. We proberen een enorme gezondheidscrisis het hoofd te bieden en geen enkel bedrijf is te groot of te belangrijk om zich daar ten koste van de gezondheid van zijn medewerkers aan te onttrekken. Daarom ben ik blij dat de Inspectie vandaag is langs geweest."

Maas: "De Inspectie SZW verwacht volgende week met zijn rapport over de situatie op Schiphol te komen. Daarin zullen de beveiligingsbedrijven opgedragen worden de geconstateerde misstanden aan te pakken en de werkplekken veilig te maken. Een goede zaak voor de werknemers!"

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  Reg: F-GKXZ (MSN 4137)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,968
Diesel1,869

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden