Clicky

 
Transport Online - Heineken bevriest loonschalen voor de komende twee jaar

Heineken bevriest loonschalen voor de komende twee jaar

Heineken bevriest loonschalen voor de komende twee jaar
23-12-2021 15:13 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

UTRECHT - Bierbrouwer Heineken wil de loonschalen van een groot deel van het personeel in Nederland voor de komende twee jaar bevriezen. Daarbij biedt Heineken een verhoging van de feitelijke salarissen die fors achterblijft bij de inflatie. Een eindbod met koopkrachtverlies, dat is de keiharde boodschap waar Heineken de medewerkers de kerstdagen mee instuurt.

Overleg over drie cao’s Heineken/Vrumona loopt vast

Heineken heeft er de afgelopen jaren voor gekozen om drie verschillende Heinekencao’s in het leven te roepen. Heineken kent nu de cao Heineken/Vrumona Supply (voor de brouwerijen), de cao Heineken/Vrumona Commercie (voor de commerciële tak) en Heineken Group (voor het hoofdkantoor). FNV en Heineken hebben de afgelopen drie maanden onderhandeld over nieuwe cao’s per 1-1-2022. Deze onderhandelingen zijn in december 2021 definitief vastgelopen. Dit zorgde op dat moment al voor onrust onder medewerkers.

Waar ging het ‘mis’ voor Heineken?

Begin 2020 heeft FNV voor de cao’s Supply en Commercie een mooie loonsverhoging kunnen bewerkstelligen in de onderhandelingen voor de cao 2020-2021. Heineken heeft er eind 2020 helaas voor gekozen om medewerkers bij de cao Group in totaal 6 procent minder loonsverhoging toe te kennen over diezelfde periode. Wat FNV betreft was en is dat een moeilijk uit te leggen keuze, maar feit is dat Heineken deze stap voor zijn rekening nam. Nu wil Heineken toch weer tot één loongebouw komen in de nieuwe cao’s vanaf 1-1-2022.

Waar zijn de onderhandelingen op stuk gelopen?

In plaats van dat Heineken ervoor kiest om de medewerkers bij Group wat extra te verhogen, kiest Heineken ervoor om de loongebouwen van de cao’s Supply en Commercie voor twee jaar te bevriezen. Zo worden de medewerkers bij Supply en Commercie alsnog gestraft voor de goede loonsverhoging die twee jaar geleden is afgesproken. Het loongebouw van Group wordt in twee stappen met 6 procent verhoogd, zodat de loongebouwen op papier weer gelijk zijn. Let wel, van deze stap worden de medewerkers bij de cao Group geen euro wijzer, want de feitelijke salarissen worden niet met deze 6 procent verhoogd.

Loonsverhoging onder inflatieniveau

Heineken biedt een minimale loonsverhoging van 1,5 procent per 1-1-2022 en 2 procent per 1-1-2023. De geboden loonsverhoging is fors minder dan de inflatie en leidt direct tot koopkrachtverlies. FNV vraagt dat per 1 januari 2022 de inflatie gecompenseerd wordt (koopkrachtbehoud). Daarvoor is een verhoging van 3,3 procent nodig. Daarnaast wil FNV dat de lonen met € 100,- per maand verhoogd worden (koopkrachtverbetering). Met in totaal 3,5 procent loonsverhoging in twee jaar tijd staat het vast dat medewerkers van Heineken er fors op achteruit gaan.

Overige onderwerpen eindbod

Behalve over het loongebouw en het loonbod staan er in het eindbod van Heineken diverse andere onderwerpen. Zo wordt er een thuiswerkvergoeding geboden en ploegenmedewerkers bij de cao Supply kunnen onder voorwaarden gebruik maken van RVU (drie jaar voor de AOW-leeftijd stoppen met werken). De exacte inhoud van het eindbod verschilt per cao.

Ledenbijeenkomsten in de week van 3 januari

FNV organiseert ledenbijeenkomsten voor de cao Supply tussen 3 en 7 januari 2022. Leden worden hier over geïnformeerd. FNV brengt het eindbod in de bijeenkomsten in stemming. De leden bij de cao Commercie en de cao Group kunnen schriftelijk hun stem uitbrengen over het eindbod t/m 6 januari.  

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,968
Diesel1,869

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden