Clicky

 
Transport Online - VEH: Vertrouwen van Groningers in aanpak van gasproblemen zakt verder weg

VEH: Vertrouwen van Groningers in aanpak van gasproblemen zakt verder weg

VEH: Vertrouwen van Groningers in aanpak van gasproblemen zakt verder weg
23-12-2021 12:17 | Binnenland | auteur Redactie | Esther van der Wal

AMERSFOORT - Voor het zevende jaar op rij heeft Vereniging Eigen Huis (VEH) onder haar Groningse leden het vertrouwen gepeild in de aanpak van de gaswinningsschade. Bijna 1000 respondenten zijn daarover duidelijk: het vertrouwen in een goede en spoedige afloop neemt af. Het schadeherstel en aardbevingsbestendig maken van woningen duurt veel te lang, ondanks de veelheid aan instanties, geldpotjes en regelingen. Veel mensen voelen zich bovendien onveilig in hun woning.

Pessimisme, wantrouwen en onrust nemen toe

Bijna driekwart van de bewoners ziet de toekomst van het Groninger gaswinningsgebied negatief tot zeer negatief in. Een jaar geleden was dit nog 65 procent. 4 op de 10 bewoners voelt zich (enigszins) onveilig in de eigen woning.

Bijna geen van de respondenten denkt dat het gaat lukken om de versterkingsoperatie in 2028 af te ronden, zoals het huidige kabinet heeft beloofd. Ondertussen is driekwart van de Groningers ongerust dat de beloofde afbouw (en stopzetting) van de gaswinning in gevaar komt, vooral nu er sprake is van gastekorten en fors stijgende gasprijzen.

Toen de vereniging eind 2015 voor het eerst het sentiment onder Groningers peilde, was de algemene houding nog afwachtend en neutraal. Het vertrouwen verslechterde vanaf 2016 echter in snel tempo. In 2018 was 79 procent (zeer) negatief gestemd. De afgelopen twee jaren volgde een licht herstel, maar dit jaar is het vertrouwen in een daadkrachtige aanpak weer fors afgenomen.

Coalitieakkoord belooft beterschap

Het nieuwe kabinet heeft een zware verantwoordelijkheid: de eerdere en nieuwe beloftes nu eindelijk waarmaken. Uit de peiling van VEH blijkt dat slechts 4 procent er vertrouwen in heeft dat het nieuwe kabinet voor echte verandering zal zorgen.

Vereniging Eigen Huis heeft haar Groningse leden ook gevraagd welke boodschap zij het nieuwe kabinet willen meegeven. Het is duidelijk dat de Groningers vragen om te stoppen met eindeloze procedures en eindelijk eens echt in actie te komen bij het versterken en veilig maken van hun woningen. Het gaat boven alles om snelle duidelijkheid en een ruimhartige aanpak.

Vereniging Eigen Huis is daarom blij met passages in het coalitieakkoord zoals ‘een goed uitlegbare en ruimhartige afronding van de versterkings- en hersteloperatie, een spoedig perspectief en dat mensen zo veel mogelijk zelf regie voeren met maatwerk als uitgangspunt.’ Bovendien wordt een staatssecretaris aangesteld voor mijnbouwkwesties.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,938
Diesel1,912

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden