Clicky


 


Luchtvaart- en telecomsector VS willen 5G-geschil oplossen

Luchtvaart- en telecomsector VS willen 5G-geschil oplossen
22-12-2021 23:12 | Algemeen | auteur ANP/BLOOMBERG

NEW YORK - Amerikaanse telecommunicatie- en luchtvaartorganisaties gaan gegevens delen. Het moet de gespannen impasse oplossen over nieuwe 5G-telecomdiensten die vluchten dreigen te verstoren. Dat maakten vertegenwoordigers van de telecomsector en de Amerikaanse luchtvaartbrancheverenigingen Aerospace Industries Association en Airlines for America samen bekend.

Luchtvaartmaatschappijen beweren dat de nieuwe draadloze signalen de apparatuur in vliegtuigen en helikopters die de hoogte van de toestellen volgen, dreigen te verstoren. Dit zou landingen bij slecht zicht onmogelijk maken en een stroom van vertragingen, omleidingen en annuleringen kunnen veroorzaken. De problemen rond 5G zouden kunnen leiden tot een kostenpost van 2,1 miljard dollar aan vluchtverstoringen.

De telecombedrijven, die in totaal minstens 81 miljard dollar hebben betaald voor de frequentierechten van het 5G-netwerk, betwisten die uitkomst. Ze stellen dat de 5G-signalen voldoende zijn gescheiden van de frequenties die door hoogtemeters worden gebruikt en op veilige niveaus zullen werken.

Door gegevens uit te wisselen willen de partijen meer zicht krijgen op de eventuele risico's voor de luchtvaartindustrie. Dit vormt een scherp contrast met weken van omstreden verklaringen van beide kampen. In de gezamenlijk verklaring zeggen de partijen te werken aan een datagestuurde oplossing om enerzijds 5G uit te kunnen rollen zonder dat daarbij de veiligheid van de luchtvaart in het geding komt.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,267
Diesel2,090

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats