Clicky


Tbs met dwangverpleging geëist voor neersteken van 16-jarig meisje in Montfoort

Tbs met dwangverpleging geëist voor neersteken van 16-jarig meisje in Montfoort
22-12-2021 16:07 | Binnenland | auteur Redactie

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag tbs met dwangverpleging geëist tegen een 35-jarige man uit Montfoort. Hij wordt ervan verdacht op 10 januari dit jaar een 16-jarig meisje in Montfoort meerderde malen gestoken te hebben. Zij raakte daarbij zwaargewond. Ook is hij vervolgd voor bedreiging van een vriendin van het neergestoken slachtoffer en van bedreiging van twee passanten.

Iets na middennacht, op 10 januari dit jaar, fietsen twee vriendinnen door Montfoort. Ze zijn op weg naar huis na een gezellige zaterdagavond bij een andere vriendin thuis. Plotseling verschijnt er een onbekende man met een mes op hun weg. Hoewel ze proberen om weg te fietsen, wordt een van hen meerdere keren door de man in haar bovenlichaam gestoken. Hij gaat ook achter het andere meisje aan, maar zij weet te ontkomen.

Ook twee toevallige passanten worden door de man bedreigd. De gealarmeerde politie treft het meisje zwaargewond aan op straat. Iets verder op staat de verdachte met een mes in zijn hand. Agenten houden hem direct aan. Het meisje wordt met spoed en in levensgevaar naar het ziekenhuis gebracht. Ze overleeft de aanval uiteindelijk.

Het Openbaar Ministerie acht het bewezen dat de verdachte verantwoordelijk is voor de steekpartij en de bedreigingen. Op het mes dat hij vasthield bij zijn aanhouding zat bloed van het slachtoffer en hij voldoet aan de opgegeven signalementen van getuigen. Ook heeft hij in verhoren gezegd dat hij gestoken heeft. De officier van justitie ziet het neersteken van het meisje als een poging doodslag.          

Uit uitgebreid psychiatrisch en psychologisch onderzoek blijkt dat de verdachte lijdt aan een ernstige psychische stoornis, veroorzaakt door oorlogstrauma’s. Waarschijnlijk is dat hij de bewuste avond psychotisch was en onder invloed van stemmen in zijn hoofd heeft gehandeld. Het Openbaar Ministerie gaat daarom mee in het advies om de verdachte als geheel ontoerekeningsvatbaar te beschouwen. Dit betekent dat hij geen gevangenisstraf opgelegd kan krijgen.

Gezien de grote ernst van de feiten waarvan de man verdacht wordt en de aanwezige kans op herhaling als de trauma’s onbehandeld blijven, moet de maatschappij tegelijkertijd wel beschermd worden tegen de verdachte. Alleen oplegging van de tbs-maatregel met dwangverpleging biedt die bescherming in de visie van het Openbaar Ministerie. Tbs met dwangverpleging betreft een langdurige en intensieve behandeling in een gesloten setting en kent geen vastgestelde einddatum.

De officier heeft de rechtbank verzocht de financiële vorderingen tot schadevergoeding van de slachtoffers grotendeels toe te wijzen.