Clicky

 
Transport Online - Aanhoudingen in onderzoek naar witwassen en ondergronds bankieren

Aanhoudingen in onderzoek naar witwassen en ondergronds bankieren

Aanhoudingen in onderzoek naar witwassen en ondergronds bankieren
22-12-2021 12:09 | Misdaad | auteur Redactie

AMSTERDAM - Op 20 en 21 december heeft de FIOD twee mannen uit Amsterdam (30 en 56) aangehouden die verdacht worden van witwassen, ondergronds bankieren en valsheid in geschrift. De verdachten zijn voor verhoor overgebracht naar politiebureaus in Apeldoorn en Arnhem. Twee woningen in Amsterdam, een in Amstelveen, twee bedrijfspanden en vier winkels in Amsterdam zijn doorzocht. Er is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie, drie auto’s en 50.000 euro contant geld. Bij de doorzoekingen is gebruik gemaakt van speurhonden van de Douane en de politie.

Het onderzoeksteam vermoedt dat de 56-jarige man structureel actief is als ondergronds bankier. De man staat niet in Nederland ingeschreven en leeft onder de radar van de autoriteiten. Ondergronds bankieren is illegaal en wordt door criminelen gebruikt om internationale betalingen te doen en gelden wit te wassen.

De 56-jarige man en zijn medeverdachte houden vermoedelijk op deze manier voor criminele netwerken grote contante geldbedragen buiten het gangbare bancaire betalingsverkeer. Deze geldbedragen zijn waarschijnlijk afkomstig uit criminele activiteiten, waaronder (internationale) drugshandel.

Het vermoeden is dat de man voor het ondergronds bankieren ook gebruik maakt van katvangers, die op papier eigenaar zijn van zijn winkels in Amsterdam. De bankrekeningen van deze winkels worden waarschijnlijk gebruikt voor het witwassen van crimineel geld. Ook worden er vermoedelijk valse facturen gebruikt voor het plegen van fraude met inkomsten- en omzetbelasting en wordt onderling wel gefactureerd, maar geen goederen geleverd. Met deze valse facturen wordt btw terug gevraagd van de Belastingdienst. De winsten van ondernemingen worden afgeroomd, waardoor te weinig inkomstenbelasting wordt betaald. Een van de verdachten is vermoedelijk ook geldkoerier en rijdt voor het ondergronds bankieren met geld rond.

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,989
Diesel1,752

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions