Clicky

 
Transport Online - Kabinet gaat niet-essentiële winkels op Schiphol toch sluiten

Kabinet gaat niet-essentiële winkels op Schiphol toch sluiten

Kabinet gaat niet-essentiële winkels op Schiphol toch sluiten
21-12-2021 17:08 | Coronavirus | auteur ANP

DEN HAAG - Het kabinet wil de niet-essentiële winkels achter de douane op Schiphol sluiten. Dit weekend werden dit soort winkels in de rest van het land gesloten, maar voor de luchthaven gold een uitzondering, tot verbazing van het parlement. "Mijn neiging zou zijn om die suggestie van de Kamer over te nemen", zei demissionair premier Mark Rutte.

Rutte zei aanvankelijk de regels op de luchthaven gelijk te willen houden met de regels in andere landen. Bovendien lopen reizigers achter de douane (aan de 'airside') toch al door elkaar. De premier veranderde van mening omdat hem was opgevallen dat men het in de Kamer "een beetje ingewikkeld" vindt dat op het vliegveld andere regels gelden dan in de winkelstraat. Door de winkels toch te sluiten, lopen minder mensen door elkaar en is op het vliegveld minder personeel nodig, zei Rutte.

Om de winkels te sluiten, moet een spoedregeling opgesteld worden. Dat wil het kabinet komende week doen.

Verschillende partijen uitten tijdens het coronadebat hun onbegrip voor de uitzonderingspositie van de winkels op de luchthavens. "Zeker als je ondernemer bent, is het niet te verteren dat op Schiphol de pretwinkels open zijn", zei Nilüfer Gündoğan van Volt. Christine Teunissen van de Partij voor de Dieren kwam er ook op terug. Zij noemde Schiphol een "enclave", en wees onder meer op het risico dat winkelpersoneel op de luchthaven loopt.

D66-Kamerlid Jan Paternotte zei desgevraagd de bedenkingen van Teunissen bij het openblijven van de winkels te begrijpen. "Ik vind dat een heel raar signaal en volgens mij is het ook niet nodig."

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  Reg: F-GKXZ (MSN 4137)
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,928
Diesel1,899

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden