Clicky


53.000 mensen bereikt met anti-drugscampagne in North Sea Port

53.000 mensen bereikt met anti-drugscampagne in North Sea Port
21-12-2021 11:39 | Haven Nieuws | auteur Redactie

VLISSINGEN/BORSSELE/TERNEUZEN - Een oproep tot waakzaamheid tegen de drugshandel bereikte in de voorbije acht weken via sociale media 53.000 havenmedewerkers in het Nederlandse deel van North Sea Port. De boodschap was duidelijk: drugsgeld aannemen kan je duur komen te staan.

De drugshandel zoekt zich overal en altijd een sluipweg naar de markt. Havens spelen in dat verhaal een sleutelrol. De herhaalde drugsvangsten van de voorbije jaren bewijzen dat North Sea Port mee in die vuurlijn staat.

Even wegkijken van verdachte activiteiten of een ogenschijnlijk klein handje toesteken, het kan verleidelijk lijken wanneer drugsbendes met veel geld zwaaien voor wie daartoe bereid is. Maar de prijs die je betaalt, kan hoog oplopen, was de boodschap van de campagne.

“Wat heb je aan 30.000 euro als…?”

De actie die via Facebook en Instagram liep, had als motto: “Wat heb je aan 30.000 euro als…?” Die zin werd aangevuld met uitspraken als “…je daarna in de bak belandt?” of “…criminelen je daarna naar huis volgen?” De sensibiliseringscampagne liep naast Vlissingen/Borssele en Terneuzen ook in Moerdijk en richtte zich op alle havenpersoneel, van de werkvloer tot directies. Ze bereikte 85.000 personen, waarvan 53.000 binnen North Sea Port. Vooral mensen tussen de 25 en 34 jaar voelden zich aangesproken.

Zij zagen in totaal 625.000 meldingen op social media voorbij komen en klikten 2.500 maal door op links voor meer informatie en getuigenissen van havenmedewerkers. Daarnaast speelden 360 mensen een quiz over hoe je criminaliteit kan herkennen en melden. De bijhorende meldknop werd 101 keer ingedrukt.

Veilige Havens

De campagne was onderdeel van het programma Veilige Zeehavens, waarin publieke en private partners samenwerken om criminaliteit te voorkomen, te herkennen en te melden. North Sea Port slaat hiervoor de handen ineen met Port of Moerdijk, de gemeenten Borsele, Vlissingen, Moerdijk en Terneuzen, Douane, Openbaar Ministerie, Politie en Koninklijke Marechaussee, ondersteund door een Taskforce van het Regionale Informatie- en Expertise Centrum (RIEC) Brabant-Zeeland.

Gerben Dijksterhuis, burgemeester van Borsele en voorzitter van de Havendriehoek, blikt tevreden terug en kijkt meteen al vooruit: “Havenmedewerkers zijn moeilijk te bereiken, maar we zien dat social media hiervoor een geschikte weg blijken. Nu is het tijd voor een evaluatie, maar in 2022 zetten we opnieuw een soortgelijke campagne in om havenmedewerkers weerbaarder te maken tegen ondermijnende criminaliteit.”