Clicky


Deliveroo-bezorgers vallen ook in hoger beroep onder cao Beroepsgoederenvervoer

Deliveroo-bezorgers vallen ook in hoger beroep onder cao Beroepsgoederenvervoer
21-12-2021 10:24 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

UTRECHT - Maaltijdbezorgers van Deliveroo vallen onder de cao Beroepsgoederenvervoer. Dat oordeelt de rechter vanochtend in hoger beroep in een zaak die FNV tegen Deliveroo aanspande. Het oordeel komt nadat in een andere zaak in hoger beroep al was bepaald dat de bezorgers werknemers zijn en geen zzp’ers, zoals Deliveroo beweert.

Willem Dijkhuizen, bestuurder FNV Transport & Logistiek: "Deze uitspraak is wederom goed nieuws voor de maaltijdbezorgers. Doordat ze nu onder deze cao vallen, worden hun arbeidsvoorwaarden in een keer goed geregeld en hebben ze zekerheid over hun inkomen."

Door de uitspraak van de rechter hebben de bezorgers recht op onder meer een vast uurloon, toeslagen en vakantiegeld en wordt hun loon doorbetaald tijdens wachttijd, ziekte en vrije dagen. Dijkhuizen: "De uitspraak geldt met terugwerkende kracht voor alle bezorgers die voor Deliveroo werken en gewerkt hebben. Bezorgers kunnen zich bij FNV melden om samen een arbeidsovereenkomst op te eisen waarbij een cao-loon hoort."

Rechtszaken

FNV heeft meerdere rechtszaken lopen tegen platformbedrijven die gebruik maken van schijnzelfstandigen, zoals Deliveroo, Temper en Uber. Zakaria Boufangacha, vicevoorzitter FNV: "Die rechtszaken zouden niet nodig zijn als de overheid haar eigen wetten zou handhaven. Al 5,5 jaar wordt er echter amper gehandhaafd door de overheid op de aanpak van schijnopdrachtgeverschap. Met als gevolg dat platformbedrijven hun werkgeverschap kunnen ontlopen en daarmee oneerlijk concurreren met bedrijven die wel netjes de arbeids- en cao-regels naleven."

Steeds meer verzet

Politiek komt er steeds meer verzet tegen de uitwassen van flexwerk. De Europese commissie presenteerde onlangs een voorstel om platformwerkers beter te beschermen. Vorig jaar sprak ook de commissie Borstlap zich uit tegen de toegenomen flexibilisering. Afgelopen juni adviseerde de SER een ‘rechtsvermoeden van werknemerschap’ in te voeren bij een uurtarief onder de 30 tot 35 euro. Dat betekent dat als de werkende vindt dat hij of zij werknemer is, de werkgever het tegendeel bij een rechter moet bewijzen.

Regeerakkoord

In het onlangs gepresenteerde regeerakkoord is aangegeven dat de overheid schijnopdrachtgeverschap wil tegengaan door betere handhaving. Boufangacha: "Het lijkt erop dat de urgentie door het kabinet wordt gevoeld. Dat is de verdienste van de platformmedewerkers die samen met FNV hun nek hebben uitgestoken. Het is wel zaak dat de politiek nu snel doorpakt en het aanpakken van schijnopdrachtgeverschap snel gaat uitvoeren."