Clicky


 


Burgemeester beboet FVD om illegale kerstmarkt Wijster

Burgemeester beboet FVD om illegale kerstmarkt Wijster
20-12-2021 10:40 | Binnenland | auteur ANP

WIJSTER - Waarnemend burgemeester van Midden-Drenthe, Cees Bijl, heeft Forum voor Democratie (FVD), de organisator van de kerstmarkt zondag in het Drentse Wijster, een bestuurlijke boete van 10.000 euro opgelegd. De partij had tot zondagavond 18.30 uur de tijd om het niet toegestane evenement te staken, maar toen op dat moment bleek dat de markt nog bezig was, heeft de gemeente de bestuurlijke maatregel tegen de partij genomen.

De organisatoren waren zondagmiddag al gemaand om de marktactiviteiten te staken op straffe van de dwangsom. Het FVD beloofde dat het nog slechts een demonstratie zou houden. Die werd door de gemeente toegestaan. Maar de belofte om de markt te staken en verder te gaan met een demonstratie is volgens Bijl niet nagekomen.

Op sociale media circuleerden zondag beelden waarbij de markt in volle gang was en de honderden aanwezigen niet de vereiste 1,5 meter afstand bewaarden, maar juist dicht op elkaar stonden en langs kramen liepen. "Onze toezichthouders hebben dat zelf ook geconstateerd", aldus Bijl op zondag.

Geen vergunning

De burgemeester zei maandag wel te hebben overwogen om het terrein zondag te laten ontruimen. "Ik heb dat uiteindelijk niet gedaan om verdere escalatie van de situatie te voorkomen."

De gemeente heeft nog niet besloten of de eigenaar van het terrein waar de kerstmarkt werd gehouden een sanctie of waarschuwing krijgt. Het was maandag nog niet duidelijk wie precies de eigenaar van het terrein is.

Voor de kerstmarkt was door het FVD geen vergunning aangevraagd. De gemeente vernam pas zaterdag van het voornemen om in Wijster zo'n kerstmarkt te houden. Op verzoeken om contact werd door de organisatoren echter niet gereageerd. Pas zondagmiddag lukte het volgens Bijl om in Wijster contact te krijgen met de organisatie.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,291
Diesel2,105

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions