Clicky

 
Transport Online - Horeca voelt zich lamgeslagen

Horeca voelt zich lamgeslagen

Horeca voelt zich lamgeslagen
18-12-2021 19:56 | Coronavirus | auteur ANP

DEN HAAG - De horeca voelt zich lamgeslagen door de nieuwe maatregelen van het kabinet. Eigenaren van horecabedrijven zijn somber en pessimistisch over hun toekomst, blijkt uit een rondgang langs enkele horecazaken in het land. "Onrechtvaardig", noemt restauranteigenaar Dennis Dekkers in Nijmegen de maatregelen. "Deze klap treft ons harder dan de vorige", zegt eigenaar Herman Hell van veertien zaken in Rotterdam. Hij spreekt van de "zoveelste mokerslag".

Voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland noemt de nieuwe maatregelen "heel teleurstellend. Eerst gaf het kabinet ons het idee dat we overdag ons ding konden doen." Volgens Willemsen bereidde de horeca zich sindsdien voor op het drukke kerstseizoen. "Daardoor liggen de koelkasten vol, dit is meer dan pijnlijk. We gaan het kabinet vragen of we de koelkastvoorraden op kunnen voeren als kosten." Hij vindt dat de branche "voor de zoveelste keer keihard geraakt is. Dit kabinet voelt geen mededogen".

Eigenaar Johan de Vos van een bruin café en een eetgelegenheid in Breda zei "dat de maatregelen volgen op een opeenstapeling van fouten. We hopen dat het in drie weken verandert en niet dat we in treurigheid de maatregelen gaan rekken tot maart/april." Maar, zei hij, "met dit kabinet weet je: het wordt geen 14 januari." Hij spreekt van "de zoveelste klap, net in hét seizoen voor restaurants".

Horeca-ondernemers spreken vooral over frustratie, en financiële en mentale nood bij hun bedrijven. Ze missen een hoopvol perspectief in de nieuwe maatregelen. Ze proberen personeel binnenboord te houden, ondanks de sluiting. Hell zegt zo'n vijfhonderd mensen op de loonlijst te hebben. "We proberen iedereen erin te houden, we hebben ze na de crisis weer nodig." Ook Dekkers probeert te voorkomen dat de 25 mensen die zijn restaurant in dienst heeft buiten boord vallen. "Als ik ze eruit zet, krijg ik ze in maart niet meer terug."

"Heel ondernemend Nederland wordt mentaal om zeep geholpen", aldus De Vos. "Ik ken mensen in onze sector die het niet meer redden, veel mensen moeten 113 bellen, die kant gaat het op." De klanten koesteren sympathie voor het lot van de horeca, zegt De Vos. "Maar ik heb het hele huis vol 'sterkte ermee' liggen, de deur kan intussen al niet meer dicht."

Hell met 5 pizzeria's en 9 stadscafé's in Rotterdam maakt zich grote zorgen om het wegvallen van de subsidie. Kleinere zaken hebben daar volgens hem wel nog recht op, maar de grotere moeten het na 1 januari zonder financiële steun stellen. "De afgelopen twee jaar waren moeilijk, maar het komende kwartaal wordt de allermoeilijkste tijd tot nu toe", zegt hij. "We kunnen zonder hulp niet overleven."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,943
Diesel1,916

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden