Clicky


Nieuwe ministersposten op ministeries van Landbouw en Sociale Zaken

Nieuwe ministersposten op ministeries van Landbouw en Sociale Zaken
17-12-2021 16:44 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Er komt een nieuwe minister voor Natuur en Stikstof bij het ministerie van Landbouw en op het ministerie van Sociale Zaken komt een minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen. Op dat laatstgenoemde ministerie verdwijnt de staatssecretaris. Dat heeft Mark Rutte aangekondigd na zijn eerste overleg als formateur met de coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie.

Ook komt er een staatssecretaris voor Mijnbouw bij het ministerie van Economische Zaken. Die bewindspersoon gaat zich bezighouden met de aardbevingsproblematiek in Groningen. Bij Binnenlandse Zaken wordt de portefeuille van de staatssecretaris die nu belast is met onder meer het bestuur in de Cariben uitgebreid met digitalisering. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap krijgt er ook een staatssecretaris bij, voor Cultuur en Media.

Eerder maakten de coalitiepartijen al bekend te komen met een minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en voor Klimaat en Energie. In totaal komen er twintig ministers en negen staatssecretarissen. Het kabinet wordt iets groter omdat de nieuwe coalitiepartijen zich ervan bewust zijn dat ze "ingewikkeld werk" te doen hebben. In het nu demissionaire kabinet-Rutte III raakten meerdere bewindspersonen overwerkt.

De bewindspersonen zijn als volgt over de departementen verdeeld, al kunnen de namen volgens het Bureau Kabinetsformatie de komende weken nog veranderen:

Algemene Zaken: minister-president, tevens minister van Algemene Zaken

Buitenlandse Zaken: minister van Buitenlandse Zaken, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Justitie en Veiligheid: minister van Justitie en Veiligheid, minister voor Rechtsbescherming, staatssecretaris van Asiel en Migratie.

Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties: minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, staatssecretaris van Koninkrijksrelaties en Digitalisering.

Onderwijs, Cultuur en Wetenschap: minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, staatssecretaris van Cultuur en Media.

Financiën: minister van Financiën, staatssecretaris van Fiscaliteit, staatssecretaris van Toeslagen en Douane.

Defensie: minister van Defensie, staatssecretaris van Defensie.

Infrastructuur en Waterstaat: minister van Infrastructuur en Waterstaat, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat.

Economische Zaken en Klimaat: minister van Economische Zaken, minister voor Klimaat en Energie, staatssecretaris van Mijnbouw.

Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit: minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, minister voor Natuur en Stikstof.

Sociale Zaken en Werkgelegenheid: minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen.

Volksgezondheid, Welzijn en Sport: minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, minister voor Langdurige Zorg en Sport, staatssecretaris van Jeugd en Preventie.