Clicky

 
Transport Online - Inflatie eurozone loopt op tot definitieve 4,9 procent

Inflatie eurozone loopt op tot definitieve 4,9 procent

Inflatie eurozone loopt op tot definitieve 4,9 procent
17-12-2021 12:06 | Financieel | auteur ANP

LUXEMBURG - De inflatie in de eurozone is in november opgelopen tot 4,9 procent op jaarbasis. Vooral de prijzen voor energie, zoals gas en elektriciteit liepen hard op. Verder moest ook flink meer betaald worden voor diensten en goederen, meldt Europees statistiekbureau Eurostat op basis van een nieuwe raming die gelijk is aan een voorlopige schatting. Een maand eerder lag de geldontwaarding op jaarbasis nog op 4,1 procent.

De inflatie zonder de sterk wisselende prijzen voor onder meer voeding, energie, alcohol en tabak kwam vorige maand uit op 2,6 procent. Deze zogeheten kerninflatie, die voor de Europese Centrale Bank (ECB) een belangrijke graadmeter vormt, bedroeg in oktober nog 2 procent op jaarbasis.

De ECB bleef donderdag bij het rentebesluit bij de verwachting dat de inflatie, die nu hoog is, op de middellange termijn terugvalt tot onder de doelstelling van 2 procent. Voor 2023 en 2024 gaat de centrale bank uit van een inflatie van 1,8 procent. De kerninflatie blijft volgens de centrale bank ook volgend jaar nog onder de 1,9 procent. ECB-president Christine Lagarde gaf daarbij wel aan dat er ook risico's zijn dat de inflatie hoger uitkomt, bijvoorbeeld als salarissen sterker stijgen dan verwacht en bedrijven daardoor hun prijzen verhogen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,989
Diesel1,752

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions