Clicky

 
Transport Online - HTM meest duurzame stadsvervoerder

HTM meest duurzame stadsvervoerder

HTM meest duurzame stadsvervoerder
16-12-2021 17:20 | Algemeen | auteur Redactie

DEN HAAG - HTM uit Den Haag is de duurzaamste van de stadvervoerders in de drie grootste steden. Dat blijkt uit een vergelijking door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Daarbij heeft de ACM gekeken naar de criteria kostenefficiëntie en doelmatigheid, duurzaamheid en kwaliteit.

De vergelijking levert een genuanceerd beeld op. Weliswaar scoort HTM het beste op duurzaamheid, maar minder op kostenefficiëntie en doelmatigheid. De RET uit Rotterdam scoort het best op kostenefficiëntie en doelmatigheid, maar het minst op duurzaamheid. Het Amsterdamse GVB is de allrounder met nergens de hoogste of laagste score. Op kwaliteit hebben de drie stadsvervoerders vergelijkbare scores.

Aanleiding voor de vergelijking

De drie grote stadsvervoerders rijden met een onderhands gegunde concessie (de vergunning van de gemeentes voor het uitvoeren van het openbaar vervoer). Zij hoeven niet te concurreren met anderen om deze concessies te mogen rijden. In de Wet personenvervoer 2000 is opgenomen dat de ACM een prestatievergelijking uitvoert, om de stadsvervoerders te stimuleren om de kwaliteit van hun dienstverlening te verbeteren. Het onderzoek voor dit rapport is gedaan in 2019 en 2020, maar de resultaten zijn vooral gebaseerd op de cijfers uit 2019, omdat de coronapandemie te veel invloed had op het onderzoek in 2020.

Duurzaamheid

“We hebben duurzaamheid als criterium aan de prestatievergelijking toegevoegd vanwege het grote maatschappelijke belang ervan en de rol die het openbaar vervoer kan spelen in de verduurzaming van mobiliteit”, zegt Manon Leijten, bestuurslid van de ACM. HTM scoort het beste op duurzaamheid doordat de CO2-uitstoot per reizigerskilometer het laagst is. HTM maakt gebruik van groene stroom en van bussen die emissieneutraal of op groen gas rijden. RET had in 2019 verreweg de meeste CO2-uitstoot per reizigerskilometer. De ACM ziet dat alle drie de stadsvervoerders bezig zijn met verduurzaming, waardoor de totale CO2-uitstoot in 2020 is gaan dalen.

Kwaliteit

Qua klanttevredenheid zijn de verschillen klein en reizigers waarderen de stadsvervoerders in het algemeen goed. Op het gebied van klachten, incidenten, calamiteiten, rituitval en punctualiteit wisselt het beeld en is er geen stadsvervoerder die er in het algemeen uitschiet.

Kostenefficiëntie en doelmatigheid

RET is de meest kostenefficiënte en doelmatige stadsvervoerder. HTM kent de hoogste kosten per reizigerskilometer. Dat komt mede omdat HTM geen metro heeft waar de kosten per reizigerskilometer relatief laag zijn. Per vervoerstype zijn er verschillen: RET heeft bijvoorbeeld de hoogste kosten per reizigerskilometer bij tram, en de laagste bij bus. GVB scoort meestal gemiddeld en op metro het best.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,206
Diesel2,079

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden