Clicky


Boskalis krijgt grootste hoeveelheid biobrandstof tot nu toe geleverd

Boskalis krijgt grootste hoeveelheid biobrandstof tot nu toe geleverd
16-12-2021 17:05 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie

PAPENDRECHT - Boskalis heeft recent zijn grootste lading drop-in marine biofuel ooit geleverd gekregen. Deze brandstof wordt binnenkort gebruikt door twee sleephopperzuigers op projecten in Noordwest-Europa. Het gebruik van deze biobrandstof zal resulteren in een CO2-reductie van circa 90 procent voor de 12.000 m3 sleephopperzuiger Willem van Oranje en circa 45 procent voor de 4.500 m3 sleephopperzuiger Strandway.

De levering van circa 1.000 m3 Hydrotreated Vegetable Oil, een duurzame biobrandstof afgeleid uit verwerkt frituurvet, vond plaats in samenwerking met Boskalis’ lange-termijnpartner en brandstofleverancier GoodFuels.

Boskalis’ eigen testprogramma met GoodFuels en motorfabrikant Wärtsilä is in 2015 van start gegaan en heeft aangetoond dat drop-in marine biofuels de CO2-uitstoot tot wel 90 procent kunnen verminderen ten opzichte van fossiele brandstoffen. In 2019 werd de Willem van Oranje, als onderdeel van het ‘Boskalis on Bio’-programma, ‘s werelds eerste baggerschip dat op 100% bio-stookolie voer. Sindsdien heeft Boskalis met succes diverse biobrandstofmengsels ingezet als alternatief voor fossiele brandstoffen op zowel bagger- en offshore installatieschepen als voor droog grondverzetmaterieel, met een aanzienlijke emissiereductie tot gevolg.

Door de overeenkomst met GoodFuels stelt Boskalis zijn klanten in staat te kiezen voor schepen die op biobrandstof varen om zo hun CO2-uitstoot op projecten te verminderen. Vorig jaar heeft Boskalis in 80% van zijn aanbestedingen in Nederland duurzaamheidsmaatregelen opgenomen, waaronder opties voor het gebruik van biobrandstoffen.