Clicky


OM geeft aangifte tegen Marco Borsato voorrang

OM geeft aangifte tegen Marco Borsato voorrang
16-12-2021 15:27 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) geeft de aangifte die dinsdag is gedaan tegen Marco Borsato wegens "onzedelijke betastingen" voorrang op andere zedenzaken. Het besluit is onder meer genomen vanwege de "enorme maatschappelijke impact" die de zaak heeft, bevestigt het Openbaar Ministerie Midden-Nederland na berichtgeving hierover door tv-programma EenVandaag.

Los van de "enorme maatschappelijke impact" die de zaak rond Borsato volgens het OM heeft, speelt ook de bekendheid van de zanger een rol in het besluit de zaak snel te onderzoeken. "Het weegt ook mee dat de identiteit van de persoon tegen wie de aangifte is gedaan op straat ligt", zegt de persvoorlichter van het OM. "Hoe langer er dan gewacht wordt met een onderzoek, hoe schadelijker zo'n zaak kan zijn. Voor de heer Borsato, maar ook voor de vrouw die aangifte heeft gedaan."

Het OM geeft aan dat het altijd een dilemma is om te besluiten welke zaken voorrang krijgen. Bij zedenzaken zou dat nog lastiger zijn. "Omdat deze feiten niet recent zouden zijn gepleegd zou dat reden kunnen zijn om de zaak geen voorrang te geven."

Maanden

Hoe lang het onderzoek gaat duren kan het OM nu nog niet zeggen, maar het spreekt in ieder geval van maanden. Na afronding besluit het OM of het overgaat tot vervolging of niet.

De consequentie van de voorrang die wordt gegeven aan de Borsato-zaak is dat andere zedenzaken nu langer moeten wachten. EenVandaag becijferde onlangs nog dat in Nederland nog zo'n 800 zedenzaken op de plank liggen, sommigen zelfs al jarenlang.