Clicky


 


Berekening RIVM: in 2022 meer ambulances nodig

Berekening RIVM: in 2022 meer ambulances nodig
16-12-2021 12:14 | Gezondheid | auteur Redactie | Esther van der Wal

RIJSWIJK - Nederland heeft in 2022 op werkdagen overdag 652 ambulances nodig. Dat zijn er tien meer dan in 2021. Ook voor de avonden en weekenden zijn er meer ambulances nodig. Dit blijkt uit de jaarlijkse berekening van het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Elk jaar wordt onderzocht hoeveel ambulances er nodig zijn voor de ambulancezorg in Nederland. Het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu kijkt hiervoor naar verschillende punten. Denk aan de tijd na een melding waarbinnen een ambulance ter plaatse moet zijn en de spreiding van de standplaatsen over het land.

Avonden en weekend

Uit de berekening blijkt dat op werkdagen overdag tien ambulances meer nodig zijn dan in 2021 en voor de avonden van werkdagen dertien meer. Voor zaterdag overdag gaat het om een stijging van twaalf en voor zaterdagavond om negen extra ambulances. De berekening laat ook voor zondagen een stijging zien: negen meer voor overdag en drie meer voor de zondagavond. De nachten van 0.00 tot 08.00 uur zijn een uitzondering: voor doordeweekse nachten wordt een afname verwacht van twee, voor zondagnacht een daling van zeven.

Het RIVM berekende ook hoeveel ambulancediensten van acht uur er in 2022 nodig zijn. Over een hele week gerekend gaat het voor heel Nederland om 9438 diensten. Dat zijn er 131 meer dan voor 2021.

Berekening anders dan normaal

Normaal gesproken wordt in de berekening het aantal ritten in het voorafgaande jaar meegenomen. Omdat 2020 door het coronavirus een bijzonder jaar was, is de voorspelling voor 2022 anders berekend. Daarom heeft het RIVM op drie verschillende manieren de feitelijke aantallen ritten van 2020 gecorrigeerd en één methode als beste aangewezen. Het ministerie van VWS, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de Ambulancezorg Nederland (AZNAmbulancezorg Nederland) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) hebben dit advies overgenomen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZaNederlandse Zorgautoriteit) gebruikt de resultaten van de RIVM-berekening in haar rekenmodel om de regionale budgetten voor de zorginkoop te bepalen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,291
Diesel2,105

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions