Clicky


Activisten laten spandoek in Kamer vallen bij formatiedebat

Activisten laten spandoek in Kamer vallen bij formatiedebat
16-12-2021 10:51 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Klimaatactivisten hebben een spandoek laten vallen in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Dit gebeurde tijdens het debat over het coalitieakkoord en het verslag van de informateurs. Ze hingen een zwart spandoek over de leuning van de publieke tribune met een roze olifant en daarop de tekst "Klimaat Noodtoestand".

Protesteren in de plenaire zaal van de Tweede Kamer mag niet. Toch werden de klimaatactivisten met rust gelaten. "Iedereen heeft het nu wel kunnen lezen", zei Kamervoorzitter Vera Bergkamp alleen. Daarop lieten de activisten het spandoek vallen. Pas minuten later werd de activisten gevraagd de tribune te verlaten.

De activisten zijn van klimaatbeweging Extinction Rebellion. "Nu politici de laatste afslag naar een leefbare aarde missen, kunnen wij niet anders dan burgerlijk ongehoorzaam in actie komen," zegt een woordvoerder van de organisatie in een persbericht. "Dit parlement houdt zich slechts mondjesmaat bezig met de meest ingrijpende crisis die direct ons voortbestaan bedreigt. Zij zou moeten handelen naar de noodtoestand waarin we ons bevinden."

De Kamer spreekt woensdag over het coalitieakkoord. Daarin is ook veel geld opzij gezet voor het verminderen van CO2-uitstoot. Het doel voor 2030 is ook behoorlijk verhoogd, maar critici vinden dat nog te onduidelijk is wat het kabinet precies gaat doen om de doelen te halen.