Clicky


 


Te veel gasten bij verjaardagsfeestje van prinses Amalia

Te veel gasten bij verjaardagsfeestje van prinses Amalia
15-12-2021 22:30 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Prinses Amalia heeft zaterdag in de tuin van Paleis Huis ten Bosch een feest gevierd vanwege haar achttiende verjaardag waarbij meer mensen aanwezig waren dan het maximum van vier personen dat volgens de coronaregels is toegestaan. Dat bevestigt een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) na berichtgeving van De Telegraaf.

Om hoeveel gasten het precies gaat, is niet duidelijk. De Telegraaf zou van bronnen hebben gehoord dat er vele tientallen gasten waren. Demissionair premier Mark Rutte spreekt in een brief aan de Tweede Kamer over 21 genodigden, die "niet allemaal gekomen zijn". "De koning heeft mij laten weten dat het bij nader inzien niet goed was om dit zo te organiseren", zegt Rutte in de brief. "Ik vind dat een verstandige reactie."

De RVD en Rutte beklemtonen dat alle gasten gevaccineerd waren en een coronatest hadden gedaan. "Ook hebben zij een gepaste afstand in acht genomen. De familie verkeerde in de overtuiging met deze bijeenkomst buiten en met de genomen voorzorgsmaatregelen op een verantwoorde manier met de corona-adviezen om te gaan."

De voorlichtingsdienst en de premier geven aan dat de achttiende verjaardag van Amalia "een belangrijk moment in haar leven is". De meeste festiviteiten rond de geboortedag van de Prinses van Oranje waren afgelast vanwege de coronamaatregelen. Er was een en ander "in huis gepland", maar dat was "ruim voor de verjaardag" afgeblazen. Afgelopen zaterdag werd "op het laatste moment" alsnog het feestje georganiseerd in de paleistuin.

Verschillende politici keuren het feestje van de kroonprinses af. Kamerlid Eva van Esch (PvdD) vindt dat alle 18-jarigen zich aan de maatregelen houden, ook prinses Amalia. "Als we uitzonderingen maken voor het koninklijk huis, kunnen al onze maatregelen overboord." BBB-leider Caroline van der Plas begrijpt dat Amalia haar verjaardag wilde vieren. "Maar heel veel verjaardagen worden uitgesteld." Ze vindt de koninklijke familie "menselijk, maar niet genoeg bewust van hun voorbeeldfunctie". ChristenUnie-Kamerlid Mirjam Bikker zegt dat voor iedereen dezelfde regels gelden.

Het is niet de eerste keer dat de Oranjes worstelen met het eerbiedigen van de corona-adviezen van het demissionaire kabinet. Eerder hield de koninklijke familie geen afstand tijdens een reis naar Griekenland en bezocht Willem-Alexander een volkswijk tijdens een wedstrijd van het Nederlands elftal. Ook hier werd geen afstand gehouden en hoste hij mee met de feestvierders.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,291
Diesel2,105

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions